חופש התנועה היא אחת מזכויות היסוד של האדם ולכן קבע חוק העונשין שורה של עבירות אשר פוגעות בחירותו של אדם. לצדה של כל עבירה, נקבע עונש מתאים, בהתאם לחומרת המעשה. אחת מן העבירות של פגיעה בחירות, היא כליאת שווא.
העבירה הזו מופיעה בסעיף 377 לחוק העונשין ועל פיה, עצירה או כליאה של אדם שלא כדין, דינה שלוש שנות מאסר. אם בוצעה העבירה תוך התחזות של העבריין כבעל מעמד רשמי או תוך התיימרות כי יש לו צו, אזי העונש חמור יותר – מאסר של חמש שנים.
דוגמא לפסיקה בנושא כליאת שווא ופגיעה בחירות:
כלא את אשתו בביתם ואסר יציאתה ממנו ב-5 אירועים שונים, לאור סירובה לקיים עימו יחסי מין. בית המשפט מטיל על הנאשם מאסר על-תנאי בלבד וקנס כספי בעקבות טיפול ארוך שעבר הנאשם ושיפור היחסים בין בני הזוג.
עבירה נוספת של פגיעה בחירות היא עבירת החטיפה, המופיעה בסעיף 369 לחוק העונשין. חטיפה היא לכפות על אדם בכוח או באיומים, או לפתות אותו באמצעי תרמית, ללכת מהמקום שהוא נמצא בו. דינה של עבירה זו בחוק העונשין הוא עשר שנות מאסר.
אם זומנת לחקירה, חשוב מאוד לפנות בהקדם לייעוץ וייצוג משפטי של עו"ד פלילי מוכר, בעל ניסיון עשיר בייצוג בעבירה של כליאת שווא ובעבירות דומות לה.
מהישגי המשרד: הואשם ב-12 אישומים שונים בעבירות של איומים, כליאת שווא ותקיפה בנסיבות מחמירות כלפי אשתו. בזכות הסדר טיעון שניהל עו"ד בני נהרי עם התביעה, כתב האישום תוקן משמעותית, נמחקו 4 אישומים ונגזר על הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בלבד בניכוי חודשי המעצר שלו ומאסר על-תנאי. לפני הסדר הטיעון עמד בפניו עונש של מספר שנים מאחורי סורג ובריח. (מרץ 2012).
מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי בנושא עבירות כליאת שווא לעוד מידע ועזרה.