אי הפללה של צרכני קנאביס: מה אומרת המדיניות החדשה?

אחרי אינספור דיונים בנושא, בסוף חודש מאי נכנסו לתוקף הנהלים החדשים של המשרד לביטחון פנים בנוגע לסמים קלים, המורים על מדיניות חדשה, סוג של אי הפללה לצרכני קנאביס.

חשוב לציין כי אין השינוי בחוק אומר שמעתה הקנאביס הפך לחוקי. למעשה, המשמעות היא שהצמח עדיין אינו חוקי, אך היחס אליו מצדו של החוק יהיה מעט שונה.

המדיניות החדשה מתייחסת אחרת למשתמשי הקנאביס השונים. אם צרכן של צמח הקנאביס נתפס בפעם הראשונה, במקום מעצר, חקירה משטרתית ואולי אף פתיחת תיק פלילי, הוא ייקנס ב-1,000 ש"ח על פי התקנות החדשות.

בנוסף, אם יבחר בכך, יוכל אותו חשוד שלא להודות בשימוש בסם, לערער על הקנס ולבקש להישפט בתוך 30 ימים.

אם אותו אדם ייתפס בפעם השנייה, הקנס יוכפל והוא ייאלץ לשלם 2,000 ש"ח. כמו במקרה הקודם, גם כאן יוכל אותו אזרח לערער ולבקש להישפט, אך בניגוד לסעיף הקודם, אם בית המשפט יקבע שאותו אזרח כן השתמש בסמים קלים, תוכל המשטרה להגיש נגדו כתב אישום.

אם אזרח נתפס משתמש בקנאביס בפעם השלישית, תיפתח נגדו חקירה פלילית כשהתיק יופנה להסדר מותנה, מה שאומר שאותו חשוד ייאלץ לעמוד במספר תנאים, כמו התנדבות לתועלת הציבור, פגישות בשירות המבחן, מסירת דגימות שתן לעתים קרובות, השתתפות בקורסים ומפגשים ועוד. אם ייתפס אדם בפעם הרביעית עם סמים קלים, ברוב המקרים יוגש נגדו כתב אישום פלילי.

מה בנוגע לקטינים?

בניגוד לבגיר, אם קטין נתפס בפעם הראשונה יועבר התיק בעניינו להליך של טיפול מותנה. הקטין יועבר לטיפול בשירות המבחן במשרד העבודה מבלי שיישאר לו רישום פלילי. אם ייתפס פעם נוספת, תיפתח חקירה בעניינו. אם ייתפס פעם נוספת, המשטרה תפתח בהליך פלילי.

נהגים והחזקה של מעל 15 גרם

המדיניות החדשה לא חלה על נהגים שייתפסו נוהגים תחת השפעת סמים קלים. נהגים שייתפסו ויורשעו בעבירה זו, עשויים להיענש בצורה קשה; רישיונם עלול להישלל לתקופה של שנתיים לפחות והם אף עשויים למצוא את עצמם מאחורי סורג ובריח.

במקרים שבהם ייתפס אדם כשברשותו מעל 15 גרם קנאביס, ייפתח נגדו הליך פלילי באופן מיידי והוא צפוי לעמוד לדין בגין החזקה או שימוש בסמים שלא לשימוש עצמי.
לכן במקרים כאלה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7