אלימות נגד קשישים

בניגוד לתרבות הרווחת במזרח אסיה, בה המילה "זקן" מדגישה עומק וחוכמה של אדם שצבר ידע וניסיון במהלך שנות חייו, התרבות המערבית סוגדת לנעורים, ייתכן שהדבר משפיע על העלייה במספר מקרי האלימות נגד קשישים.

כך או אחרת, לצערנו, נראה שהחברה הישראלית הופכת להיות אלימה יותר עם חלוף השנים, אלימות זו באה לידי ביטוי במגוון רבדים וביניהם גם בעלייה במקרי האלימות נגד קשישים שאינם יכולים להגן על עצמם וחשופים לפגיעות והתעללות מטעם גורמים שונים.

גילויי אלימות כלפי קשישים

ישנם מקרים רבים של גילויי אלימות כלפי קשישים, בין המקרים הנפוצים יש לציין מצבים בהם המטפלים של הקשישים – אותם אנשים שאמורים לשמור, להגן ולדאוג לכך שצרכיהם של הקשישים יקבלו מענה, נוהגים בהם באלימות. בחלק מהמקרים לא קל לזהות שאכן ישנה בעיה ושהקשיש סובל מאלימות, במצבים בהם הקשיש אינו יכול להביע את עצמו בשל בעיות קוגניטיביות, עשויים ילדיו של הקשיש לחשוב שהמצב תקין ולסמוך על המטפל בעוד בן המשפחה שלהם סובל.

בני משפחה רבים של קשישים מחליטים להתקין מצלמות אבטחה בביתו של הקשיש, מצלמות אלו יכולות לסייע מאוד ביצירת הרתעה או בתפיסת הגורם המתעלל "על חם", אך הן עדיין לא מונעות את מקרי ההתעללות.

כמו כן, חשופים הקשישים לגניבות שמתבצעות על ידי פושעים. פושעים אלו מנצלים את חולשתם של הקשישים ועשויים להזדהות כאנשי מקצוע ולנסות להיכנס אל ביתם כדי לשדוד את רכושם.

מקרים אחרים בהם חשופים הקשישים לאלימות יכולים להתרחש ברחוב, אמירה שקשיש אמר לנער למשל עלולה להוביל לגילויי אלימות כלפיו. קשישים חשופים לגילויי אלימות גם מצד בני המשפחה או מצד צוות טיפולי שעובד בבית האבות שבו הם מתגוררים.

סוגים של התעללות

הפגיעה בקשישים יכולה להיות פגיעה פיזית, כלומר – פגיעה שמתבצעת על ידי שימוש בכוח וגורמת לקשיש לחוש כאב. פגיעות פיזיות יכולות לכלול בין היתר: קשירות, כוויות, דקירות, סטירות, דחיפות, מכות ואף נתינת תרופות בכמות מוגזמת.

כמו כן, עלולה הפגיעה להיות נפשית ולגרום לקשיש כאב רגשי ונפשי. פגיעות נפשיות יכולות להיגרם על ידי התעלמות, צעקות, איומים, השפלות, הפחדות ואמירות מעליבות.

נוסף על כך, עלולה הפגיעה להיות מינית. התעללות מינית כוללת מגע מיני שנעשה בניגוד לרצונו של הקשיש, כמו למשל: חשיפת איבר מין, החדרה של גופים זרים, אונס ונגיעות באיברים מוצנעים. סוגים נוספים של אלימות נגד קשישים כוללים הזנחה וניצול כלכלי. אדם שמזניח את הקשיש אינו דואג לכך שצרכיו הבסיסיים יסופקו, צרכים אלו כוללים בין היתר: קבלת טיפול רפואי, ביגוד, שתייה ואוכל. גם בידוד מהסובבים ונטישה הינם הזנחה. ניצול כלכלי משמעותו שימוש שאינו הולם ואינו חוקי בכספים וברכוש ששייכים לקשיש. ניצול כלכלי יכול לבוא לידי ביטוי על ידי לקיחת רכוש ללא הסכמה, לקיחת רכוש על ידי סחיטות ואיומים, גניבת רכוש והונאה.

משרד עורכי דין שוש חיון ובני נהרי – לפעול ולא לתת לקשישים להתמודד עם המצב לבד

אלימות נגד קשישים היא תופעה קשה ביותר והמחוקק מכיר בכך ומתייחס בחומרה אל מקרי האלימות השונים. במידה שאתם סבורים או יודעים בוודאות שבן משפחתו של קשיש, מטפל של קשיש או כל גורם אחר נוהג בו באלימות, חשוב שתפעלו ותקבלו סיוע משפטי.

אצלנו, במשרד עורכי הדין שוש חיון ובני נהרי תקבלו ייעוץ וייצוג מקצועי. משרדנו מתמחה בדין הפלילי וסייע במגוון מקרי התעללות בקשישים. עורכי הדין המנוסים שעובדים במשרדנו מלווים כל לקוח לאורך כל הדרך ונוהגים במקצועיות, אדיבות ורגישות.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7