אלימות נגד ילדים

המקרים בהם הורים נוהגים באלימות כלפי ילדיהם אינם מעטים, כאשר האלימות יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. אופן הפגיעה לא תמיד ברור משום שאין כללים חד משמעיים בנוגע לאלימות כלפי ילדים, האלימות יכולה להיות תוצר של תרבות שמעודדת נקיטה באלימות כלפי ילדים או להיות תוצאה של חוסר היכולת של ההורה להתמודד עם היותו הורה ולחנך את ילדו בדרכים שאינן פוגעות בו.

במקרים מסוימים הסיבה לאלימות היא ככל הנראה לפגוע באם שדרשה מהאב לשלם מזונות לילדים או איימה לעזוב את האב. אירעו מקרים בהם ההורה רצח את ילדיו וטען שעשה זאת כדי לפגוע בבת זוגו. אלו הן רק חלק מהסיבות שעשויות להוביל לאלימות.

חוק חובת הדיווח

מקרי האלימות רבים וחמורים ביותר ומכיוון שהאנשים הקרובים ביותר לילדים – אלו שאמורים לדאוג להם הם הפוגעים, חשוב שהסובבים – אם מדובר על החברים של הילדים, השכנים, המורים בבית הספר או כל אדם אחר שמבחין במצב הקשה, יסייעו לקורבן. חשוב להבין שלא תמיד הילדים יודעים להסביר את מצבם וקשה להם מאוד להגן על גופם ונפשם מפני הפגיעות.

חוק חובת הדיווח שחל במדינות רבות, לרבות בישראל, קובע שיש לדווח לרשויות על מצבים בהם ננקטת אלימות כלפי ילדים. עבירות האלימות עליהן יש לדווח כוללות: תקיפה שגרמה לחבלה, התעללות, הזנחה, נטישה, סיכון הבריאות של הקטין או סיכון חייו של הקטין. חובת הדיווח חלה על כולם וגם אם מדובר על חשד סביר יש לדווח. במידה שאדם חשד בכך שננקטת אלימות נגד קטין ולא דיווח על כך, הוא עשוי לקבל עונש של שלושה חודשי מאסר. במידה שמדובר על אדם שעוסק בטיפול בקטינים והוא אינו מדווח על נקיטה באלימות כלפיהם, הוא הוא עשוי לקבל עונש של עד חצי שנה מאסר.

אלימות נגד ילדים

חוק העונשין – "פגיעה בקטנים ובחסרי ישע"

לפי חוק העונשין חל איסור לנקוט באלימות כלפי חסרי ישע וכלפי ילדים, החוק קובע מיהו האחראי על הילד בנוסף להוריו וכן עד איזה גיל נבחנת זהותו של האחראי.

בנוסף לכך, החוק קובע מה יהיו העונשים שיוטלו על אנשים שהתעללו בקטין או תקפו קטין. העונש על תקיפה של קטין נע בין חמש עד שבע שנות מאסר והוא מושפע מחומרת המקרה ומהנסיבות. במידה שאדם התעלל בקטין, הוא צפוי לקבל עונש של תשע שנות מאסר.

אלימות כלפי ילדים יכולה להופיע בדרכים שונות. האלימות יכולה להיות פיזית, במקרה זה עשוי הפוגע להשתמש בידיו כדי להכות את הילד או להשתמש בחפצים שונים כדי לפגוע בגופו של הילד. ההתעללות הפיזית קיימת בדרגות חומרה שונות, במקרים הקיצוניים ביותר עלולה האלימות לגרום לנכות ומוות.

כמו כן, יכול המתעלל לפגוע בילד מבחינה רגשית. הורים שמתעללים בילדיהם מבחינה נפשית מעבירים לילדים מסר שלפיו הם לא אהובים, שהם חסרי ערך, לא מספיק טובים ולא רצויים. אלימות זו יכולה לבוא לידי ביטוי דרך התעלמות מהצרכים של הילד, אמירת מילים פוגעניות, זעם על הילד, צעקות, השפלות, איומים, ניכור ובידוד. ההורה יכול לנקוט באלימות מסוג זה באופן מתמיד או לפעמים, במידה שההורה גם פוגע בילד וגם מגלה רגשות חמים כלפיו, הוא אינו צפוי והדבר גורם לילד להיות מבולבל, דרוך וחסר מנוח.

נוסף על כך, יכולה האלימות לבוא לידי ביטוי בתור הזנחה, במקרה זה, ההורה לא מטפל בילד ולא דואג לצרכיו הרגשיים והגופניים הבסיסיים.

אלימות מסוג אחר היא אלימות מינית כלפי ילדים. ברוב המקרים מדובר על אלימות שמתבצעת על ידי גברים שפוגעים בילדות. עבירות מין אלו עשויות להיות מעשים מגונים ויכולות להגיע למעשי אונס.

במידה שאתם סבורים שננקטה אלימות נגד ילדים, חשוב שתפעלו. פנו אלינו – אל משרד שוש חיון ונסייע לכם להגן על חסרי הישע ולשמור על נפשם וגופם מפני הגורמים האלימים.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7