לצערנו, הרבה מאוד קשישים סובלים מאלימות, כאשר דווקא האנשים שאמורים לשמור ולהגן על הקשישים – בני המשפחה שלהם, הם אלו שמתעללים בהם.
הפגנת האלימות יכולה להתבצע ברמות שונות – בני המשפחה יכולים לפגוע בקשישים בצורה חמורה או קלה יותר, לעיתים רחוקות או לעיתים קרובות ולאורך תקופות קצרות או ממושכות.
הפעלת אלימות נגד קשישים יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות: בני המשפחה עלולים לפגוע בגופם של הקשישים ולגרום לפציעות וכאבים או לפגוע ברגשותיהם על ידי התעלמות, בידוד הקשיש, השפלה, הפגנת קור ובדרכים אחרות. כמו כן, עלולים בני המשפחה להזניח את הקשישים באופן מכוון ובמטרה לגרום להם לסבול או כדי להזיק להם או לא לטפל בהם בלי כוונה לגרום לנזקים.
גם הפרת זכויותיו של הקשיש, כמו למשל: כפייה לעבור אל בית אבות הינה הפגנת אלימות. ניצול כלכלי כמו למשל – שימוש ברכוש או בכסף של הקשיש או גניבה מהווים אף הם הפגנת אלימות כלפי הקשיש.
התמודדות המערכת והניסיון למנוע אלימות בקשישים
כדי למנוע את תופעת האלימות בקשישים פועלים האגודה לתכנון ופיתוח שירותים למען הזקן בישראל, הביטוח הלאומי, משרד הבריאות ומשרד הרווחה בשיתוף פעולה ומפעילים מספר תכניות שמטרתן לאתר סיטואציות בהן מופעלת אלימות נגד קשישים.
כדי להגביר את המודעות בנוגע לנושא הכאוב, נערכות פעולות הסברה ומועברות סדנאות לבני המשפחות והזקנים בחלק מהרשויות המקומיות. במהלך הסדנאות לומדים בני המשפחה והקשישים על מאפייניהם של הפוגעים. כמו כן, בכל שנה בתאריך ה – 15.6 חל יום מודעות בין-לאומי למניעת התעללות והזנחה של קשישים.
נוסף על כך, מכשיר משרד הרווחה עובדים סוציאליים ופקידי סעד שפועלים במטרה לטפל ולסייע לקשישים שסובלים מהזנחה והתעללות. בין היתר פועלים אנשי המקצוע לאיתור קשישים שנפגעו מאלימות.
כשבני המשפחה פוגעים בקשיש והפגיעה אינה מדווחת
בלא מעט מקרים בהם בני המשפחה מטפלים בקרובי משפחתם הקשישים הם מגיעים למצב בו הטיפול מקשה עליהם ומעורר בהם רגשות שליליים. עוצמת הרגשות מובילה להתעללות והקשיש חסר הישע אינו יכול להגן על עצמו ולמנוע את הפגיעה. כפי שצוין – הפגנת אלימות יכולה לבוא לידי ביטוי גם על ידי הזנחה שלא למטרת פגיעה או על ידי הזנחה שמטרתה לגרום לפגיעה. לא פעם מתקשה האדם שמדווח על הפגיעה להוכיח כי המשפחה אכן נוהגת באלימות.
מעבר לזאת, לא תמיד הקשישים מדווחים על הפגיעה ובמידה שמדובר על קשישים שסובלים מפגיעה קוגניטיבית הם לא יכולים לדווח על ההתעללות. במקרים אחרים, הקשישים יכולים לדווח על הפגיעה אך מתביישים במצבם ואף סבורים שהדבר נגרם בגללם ושהתנהגותם ומעשיהם הובילו לכך שמשפחתם מתעללת בהם.
סיבה אחרת שגורמת לקשישים שלא לדווח על הפגיעה היא חשש שמא הגילוי יוביל לכך שהפגיעה תחריף או שבשל הגילוי הם יאלצו לעבור לבית אבות משום שמשפחתם לא תסכים לטפל בהם.
סיבות אחרות להימנעות מדיווח מגיעות מצד אנשי מקצוע שחוששים מבני המשפחה המתעללים או שאינם מדווחים על הפגיעה משום שהם לא בטוחים שמדובר בהתעללות.
איך ניתן להגן על הקשיש ולמנוע את ההתעללות?
במידה שאתם יודעים שבני משפחתו של קשיש נוהגים בו באלימות, מומלץ עבורכם לפנות אל משרדנו – משרד עורכי דין שוש חיון ושות' ואנו נשקיע את כל המאמצים כדי להוכיח שאכן הקשיש סובל מהתעללות מצד משפחתו.
באמצעות הידע המקצועי שצברנו בתחום וניסיוננו רב השנים בייצוג בכל הערכאות המשפטיות, נוכל להציג טיעונים משכנעים שיוכיחו כי הקשיש סובל מהתעללות ולהביא לכך שההתעללות תופסק ובני המשפחה המתעללים יקבלו את עונשם.