גיל אחריות פלילית

כשבוחנים את מספר האירועים הפליליים בהם היו מעורבים בני נוער במהלך השנים האחרונות, ניתן לראות שחלה עלייה במספר האירועים הללו. עליה ניכרת חלה בעיקר במספר עבירות מין, סמים ואלימות. 

לצד חומרתן של העבירות – החוק מתייחס לעבירות שבוצעו על ידי בני נוער וילדים בצורה שונה מאשר עבירות פליליות שמתבצעות על ידי מבוגרים, הסיבה ליחס השונה היא שהחוק מכיר בכך שבני נוער וילדים נמצאים בגיל שונה, גיל שבו האישיות עוד לא גובשה וישנה אמונה שניתן לטפל בצעירים שביצעו את העבירות ולשקם אותם. 

השאלות שנשאלות בנוגע לנושא של עבירות פליליות שמתבצעות על ידי בני נוער וילדים רבות, בין השאלות הללו ניתן לציין את השאלה: "מהו גיל האחריות הפלילית?", במאמר זה ננסה להשיב על השאלה.

תנאי עמידה למשפט פלילי

החוק קובע כי ניתן להעמיד אדם למשפט פלילי רק במקרה שהוא כשיר לעמוד במשפט ונושא באחריות פלילית. כדי להיות כשיר לעמידה למשפט, צריך האדם להיות שפוי בדעתו ובוגר. במידה שהאדם בוגר ושפוי, ניתן לבחון את העבירה לעומק. 

במילים אחרות: אי אפשר להעמיד למשפט אדם שלא עומד בתנאים שצוינו ואי אפשר להעמיד למשפט קטין שלא נושא באחריות פלילית או אדם שלוקה בשכלו, גם אם קיים חשד לכך שאותו אדם ביצע עבירה פלילית בדרגה חמורה.

מהו גיל האחריות הפלילית?

לפי החוק, מגיל 12 חלה על הצעיר אחריות פלילית, כך שאם הילד עוד לא הגיע לגיל 12, הוא לא נושא באחריות ומכאן שאי אפשר להגיש נגדו כתב אישום גם אם הוא ביצע עבירה חמורה. 

כמו כן, אי אפשר להטיל את האחריות על ההורים של הקטין, אך ניתן להעניש אותם בצורה עקיפה ולחייב אותם לשלם פיצוי לאדם שנפגע כתוצאה מביצוע העבירה הפלילית או לחייב אותם לשלם על הוצאות המשפט.

 מעבר לכך, נקבעו על ידי החוק תקופות התיישנות שונות – כך שיש הבדל בין היחס של החוק לאדם בוגר ולאדם קטין. במידה שקטין שאחראי למעשיו ביצע עבירה פלילית, יהיה ניתן להגיש את כתב האישום כנגדו עד שנה מהיום שבו בוצעה העבירה, כל עוד לא התקבל אישור מהיועץ המשפטי לממשלה. 

את המשפטים שנערכים נגד קטינים שביצעו עבירות פליליות עורכים בבית משפט לנוער. בבית המשפט שמים דגש רב על תהליכי הטיפול והשיקום של הקטינים. 

יש לציין שלמרות שהאחריות הפלילית חלה על צעירים מגיל 12, אי אפשר לעצור קטין בן 12 ללא צו מבית המשפט. כמו כן, אי אפשר לאסור אותו ועד לגיל 13 אי אפשר להעמיד אותו למשפט ללא הצגת חוות דעת מטעם שירות המבחן. 

החל מגיל 14 ניתן לעצור קטין למשך יממה גם אם לא ניתן צו שופט. כמו כן, ניתן להשאיר את הקטין במעצר למשך 20 ימים במצטבר, אפילו לפני שהוגש כתב אישום.

לקטינים שנמצאים במהלך חקירה במשטרה ובמסגרת הליך פלילי יש זכויות מסוימות, כך למשל יש מגבלות חמורות על מעצר של קטין. שוטרים שמגיעים לעצור את הקטין, אינם רשאים לבצע את המעצר במקום עבודתו של הנער או בבית הספר. 

כמו כן, ניתן לבצע את המעצר רק במהלך שעות היום והשוטרים מחויבים לעצור את הקטין כשהם לבושים בלבוש אזרחי ונוסעים ברכב שלא נראה כמו ניידת משטרה. 

מעבר לכך, אסור לשוטרים להשתמש באזיקים ולמשוך תשומת לב רבה ואפשר לזמן קטינים לחקירה במשטרה רק בליווי הורים. במידה שמדובר על קטין שגילו 14 ומטה, על הורה להיות נוכח במהלך החקירה.

במקרה שהקטין הואשם בביצוע עבירה פלילית, אתם מוזמנים לפנות אל משרד עורכי הדין שלנו – משרד שוש חיון ושות' ונסייע לכם לאורך כל הדרך.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7