חובת דיווח על אלימות במשפחה

לצערנו, אלימות במשפחה היא תופעה נפוצה. רצח נשים, ילדים מוכים, נשים מוכות, גברים שנרצחים ומקרים מזעזעים נוספים מתפרסמים באמצעי המדיה השונים פעמים רבות. יחד עם זאת, המקרים שמתפרסמים אינם מספקים תמונה מדויקת של תופעת האלימות במשפחה. למעשה, רק מקרה אחד מכל עשרה מקרי אלימות במשפחה מדווח למשטרה. 

כדי להתמודד עם התופעה הקשה ולהביא לכך שהנפגעים לא ימשיכו לחיות בפחד ומקרי האלימות ייפסקו, נקבע חוק חובת דיווח על אלימות במשפחה, החוק חל על כל איש ואישה שנחשפו לאירוע של אלימות במשפחה.

דיווח על אלימות בין זוגות 

חובת הדיווח על מקרי אלימות בין זוגות חלה על אנשי מקצוע שסבורים שבשל הייעוץ או הטיפול שניתן למטופלים בוצעה עבירת אלימות. האלימות יכולה להיות מינית, מילולית, פיזית, כלכלית או לבוא לידי ביטוי כאיום או הטרדה. 

במידה שהמטפלים סבורים בכך שבוצעה עבירת אלימות במשפחה, עליהם להדגיש בפני המטופלים שיש להם אפשרות לפנות אל מרכז טיפול או שירותים חברתיים למניעת אלימות במשפחה או לפנות אל המשטרה. כמו כן, על המטפלים למסור למטופלים מספרי טלפון וכתובות של הגורמים אליהם ניתן לפנות ונמצאים בקרבת אזור המגורים.

 איש המקצוע יכול להיות טוען רבני, איש דת, עורך דין, אדם שעוסק במקצוע פרא רפואי, קרימינולוג, פסיכולוג, שוטר, עובד סוציאלי, עובד חינוך, אחות או רופא. 

אלימות במשפחה – הגשת תלונה במשטרה 

אפשר להגיש תלונה במשטרה כאשר בן משפחה נהג באלימות כלפי בן/ בת זוג, הורה, סב, דוד או אח – בין אם הנפגע קטין או אדם חסר ישע. 

לאחר שהתלונה הוגשה, נפתח לבן המשפחה שנהג באלימות תיק פלילי ואותו אדם צריך להגיע לחקירה. במידה שהיו עדים לאירוע, יזומנו גם הם אל תחנת המשטרה לצורך סיוע בחקירה. 

לאחר שיושמעו עדויות ולאחר הצגת ראיות, שיכולות להיות למשל: מסמכים רפואיים שמוכיחים שבן המשפחה נפגע, ולפי החומרה של עבירת האלימות, תקבע המשטרה האם להגיש את כתב האישום דרך מחלקת התביעות, הפרקליטות או לסגור את התיק בלי כתב אישום. במידה שישנה הוכחה שאכן התקיימה סכנה ממשית, ייעצר האדם האלים עד לסיומם של ההליכים.

יחסים מורכבים במשפחה שמובילים למקרי אלימות

החיים במסגרת המשפחה יכולים להיות לחוצים ביותר, ולא פעם הופכים הקשרים בין בני הבית למורכבים. פעמים רבות נקלעים בני המשפחה למשבר ובשלב זה הם זקוקים לעזרה, גם אם הם לא מודים בכך.

 המורכבות והקשיים עלולים להוביל להפעלת אלימות מסוגים שונים, כאשר חשוב להדגיש שהאלימות יכולה להיות גם מילולית, כלכלית או לבוא לידי ביטוי בדרכים אחרות, כמו למשל: הזנחה והטרדה. במקרים רבים יכול סיועו של בן משפחה או סיוע של סביבת המשפחה לעצור את מעגל האלימות. חשוב להבין שאלימות במשפחה עלולה לפגוע גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך והיא מהווה בעיה ציבורית-חברתית שיש למגר. כל ההתנהגויות האלימות, בין אם הן פיזיות, מיניות, מילוליות, פסיכולוגיות או הטרדות, אסורות ומוגדרות על פי החוק כעבירות פליליות.

משרד עורכי דין שוש חיון ושות' – חשודים בביצוע עבירת אלימות במשפחה?

במידה שאתם חשודים בביצוע עבירת אלימות במשפחה, חשוב שתפנו אל עורך דין פלילי בהקדם. עורך דין פלילי שמתמחה במקרי אלימות במשפחה יוכל לסייע לכם לכל אורך הדרך. 

במידה שתפנו אל המשרד שלנו – משרש עורכי דין שוש חיון ושות', נוכל לספק לכם ייעוץ וייצוג מקצועי.

תוכלו ליצור אתנו קשר באמצעות הטלפון, המייל או על ידי מילוי הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות ונחזור אליכם בהקדם.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7