התיישנות עבירות פליליות

מכיוון שזיכרונו של אדם עשוי להשתנות עם חלוף השנים, ומשום שגם ראיות להוכחת אמת מסוימת שהתרחשה לפני שנים רבות עשויות להשתנות, נקבע מושג ההתיישנות.

מושג ההתיישנות גם מגן על אזרחים בהעמדה לדין, שכן במצבים בהם זיכרונם של עדי ההגנה אינו חד או במקרים בהם עדי ההגנה נפטרו, עלולים האזרחים הנשפטים להישפט בצורה שאינה תקינה.

מושג ההתיישנות חל על הליכים פליליים ואזרחיים וניתן לומר שמטרותיו הן, כפי שצוין – להגן על בעל הדין ובנוסף לכך לדרבן את בעלי הדין לפעול בזמן אמת ולא לדחות את הגעתם אל בית המשפט.

התיישנות על עבירות פליליות מתחלקת לשני תחומים: התחום הראשון הוא התיישנות שחלה על עבירות פליליות והתחום השני הוא התיישנות שחלה על עונשים פליליים.

לאחר איזו תקופה מתיישנות העבירות?

החוק מגדיר מתי חלה התיישנות. בנוגע להתיישנות שחלה על עבירות נקבע כי אי אפשר לשפוט אדם במקרה שהעבירה שמיוחסת לו התיישנה. העבירות מחולקות על ידי חוק העונשין לפי רמת חומרה: חטא, עוון ופשע. תקופת ההתיישנות נקבעת בהתאם לכל עבירה.

במידה שגזר הדין על עבירה הוא עונש מוות או מאסר עולם, העבירה תתיישן לאחר שחלפו 20 שנים מהמועד שבו היא בוצעה. לאחר שהתקופה שנקבעה חלפה, לא יהיה ניתן להטיל עונש על מבצע העבירה.

במידה שמדובר על עבירת פשע, יהיה עונשו המינימלי של מבצע העבירה 3 שנות מאסר. במידה שחלפו יותר מ-10 שנים, לא יהיה ניתן להטיל עונש על מבצע העבירה.

במידה שמדובר על עבירות מסוג עוון, עבירות שעונשן נע בין 3 חודשים עד 3 שנים, לא יהיה ניתן להטיל עונש על מבצע העבירה במידה שחלפו 5 שנים מהמועד שבו היא בוצעה.

במקרים של עבירות חטא, עבירות שעונשן הינו שלושה חודשי מאסר לכל היותר, לא יהיה ניתן להטיל עונש על מבצע העבירה במידה שחלפה שנה אחת.

חשוב להדגיש שיש עבירות מסוימות עליהן לא חלה תקופת התיישנות. עבירות שאינן מתיישנות כוללות למשל: עבירה של רצח עם – לדוגמה: עבירת שיתוף פעולה עם הנאצים במהלך מלחמת העולם ה-2 או סיוע לנאצים במהלך המלחמה.

קיימות גם פעולות שגורמות לעצירה של תקופת ההתיישנות, דוגמאות לפעולות אלו הן כאשר מתקיימת חקירה פלילית או כאשר מתקיים הליך פלילי בבית המשפט. במקרים בהם מתקיימים הליכים פליליים בבתי המשפט או חקירות פליליות, מתחילה ספירת הימים לתקופת ההתיישנות בהתאם לעבירה. בסיום החקירה או ההליך הפלילי מתחילה הספירה לתקופת ההתיישנות.

התיישנות עונשים – תקופות ההתיישנות

 במידה שאדם נמצא אשם בביצוע עבירת פשע, בית המשפט הטיל עליו עונש והעונש לא בוצע במשך 20 שנים, יוסר העונש. במידה שמדובר על עבירת עוון והעונש לא בוצע לאחר 10 שנים, יוסר העונש. במקרה שמדובר על עבירת חטא והעונש לא בוצע במשך 3 שנים, יוסר העונש.

קראו גם על התיישנות על עבירות מין.

האם הנאשם יכול לטעון לקיומה של התיישנות?

הנאשם יכול לטעון מספר טענות בתחילתו של המשפט, טענות אלו מכונות: "טענות מקדמיות". בשלב זה יכול הנאשם לטעון למשל שלא הייתה סמכות עניינית, שכתב האישום פסול או שיש פגם בכתב האישום.

במידה שהואשמתם בביצוע עבירה פלילית, אתם מוזמנים לפנות אל משרדנו – משרד עו"ד שוש חיון ושות' ולקבל מאתנו ייעוץ וייצוג מקצועי.

משרדנו מתמחה בדין הפלילי ועוסק במגוון תחומים, לרבות מקרים של התיישנות עבירות פליליות.

תוכלו לפנות אלינו באמצעות שליחת מייל או שיחת טלפון. נוסף על כך, תוכלו למלא את הפרטים שלכם בטופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7