חקירה במשטרה היא סיטואציה מלחיצה ביותר, על אחת כמה וכמה כאשר הנחקר הוא קטין. למרות שהמחוקק מנסה לעזור לקטינים שעוברים חקירות, לא תמיד המשטרה פועלת באופן שמיטיב עם הקטינים. במהלך חקירות רבות משתמשים החוקרים בתכסיסים מגוונים ובשיטות שעשויות לפגוע בנחקרים.
לפי החוק בישראל, על קטינים שגילם 12 ומעלה לשאת באחריות פלילית על המעשים שהם מבצעים. לפי חוק הנוער, שקובע את ההתנהלות בנוגע לשפיטה, ענישה והדרכים שבהן מטפלים במקרים אלו, יש לזמן את הקטין החשוד לחקירה שתתבצע בידיעת אחד מהוריו. במידה שאי אפשר לאתר את ההורה, תתבצע החקירה בנוכחותו של קרוב משפחה בוגר. כמו כן, יכולה החקירה להתבצע בנוכחותו של אדם אחר אותו הקטין מכיר. המטרה של נוכחותו של ההורה או הבוגר האחר בחקירה היא להגן על הקטין ולוודא שזכויותיו נשמרות.
התנהלות במהלך החקירה
במהלך החקירה רשאי הקטין להביע את דעתו בנוגע לדבריו של המלווה. לפני החקירה, יכול הקטין להתייעץ בפרטיות עם המלווה. כמו כן, על הקטין לדעת מהן זכויותיו ואין להתחיל את החקירה עד שהמלווה מגיע.
בתחילתה של החקירה צריך החוקר להסביר למלווה שהוא אינו רשאי להתערב. כמו כן, צריך החוקר ליידע את המלווה בכך שאסור לו לעזוב את המקום בלי לקבל רשות. במקרה שהמלווה מפריע, רשאי החוקר להרחיק את המלווה מהמקום.
ישנם מקרים בהם החוק מתיר לקצין המשטרה לחקור את הקטין ללא המלווה, מקרים אלו צריכים להיות מנומקים בכתב. במידה שהקטין התנגד להגעתו של מלווה או במקרה שהקטין עצור במשטרה והצליח להציג הסבר סביר, ייתכן שהוא יוכל לעבור את החקירה ללא הימצאותו של המלווה.
מקרים אחרים בהם יוכל הקטין לעבור את החקירה ללא נוכחותו של מלווה יכולים להתרחש כאשר קצין המשטרה מניח שהמלווה יכול לפגוע באדם אחר או לפגוע בתהליך החקירה.
ומה קורה בפועל? האם תמיד ישנו מלווה בתמונה?
למרות שהחוק קובע כללים נוקשים בנוגע לחקירות של קטינים ולמרות שנקבע כי החקירה צריכה להתבצע בנוכחותו של הורה או אדם בוגר אחר, המשטרה מצליחה להביא לכך שחקירות רבות יתקיימו ללא נוכחותם של מלווים. למשטרה יש מגוון נימוקים שמסייעים לה למנוע את הימצאותם של המלווים, היא יכולה למשל לטעון שהמלווה יכול לפגוע בתהליך החקירה. יחד עם זאת, כדי להצליח למנוע מהמלווה להימצא במקום, צריכים החוקרים להציג סיבה מנומקת לכך.
הכרת הזכויות של הקטין
התוצאות של חקירת קטין במשטרה יכולות להשפיע על כל חייו של הקטין, ולכן, חשוב מאוד להכיר את הזכויות של הנער או הנערה.
קטינים רבים שנבהלים מהמצב בו הם נמצאים, מודים בדברים שהם כלל לא ביצעו. במקרים בהם אחד ההורים או מלווה אחר נמצאים בחקירה, הקטין חש מוגן יותר, במצב זה השוטר עשוי להימנע מצעקות והפחדות. כמו כן, הימצאותו של המלווה יכולה למנוע מהחוקר לרשום מה שמתאים לו בדו"ח.
הכרת הזכויות של הקטין והקפדה על כך שאחד מההורים או מלווה אחר ימצאו בעת החקירה הינן קריטיות ביותר וחשוב מאוד למנוע מהחוקרים לבצע תכסיסים שימנעו מהילד לקבל את זכויותיו.
במידה שילדכם זומן לחקירה, חשוב שתפעלו במהירות, שתבינו כיצד רצוי להתנהל ושתכירו את הזכויות שמגיעות לקטין. הרבה מאוד תלוי בכם וההתנהלות שלכם יכולה להשפיע בצורה ניכרת על עתידו של הקטין.
אנו – במשרד עורכי דין שוש חיון ושות' מתמחים בתחום הפלילי, לרבות חקירות קטינים חשודים ונוכל לסייע לכם לאורך כל הדרך. אתם מוזמנים לצור קשר ולקבל שירות מקצועי ואדיב.