שימוש בסמים לצריכה עצמית

לפי החוק בישראל, ישנו הבדל בין החזקה ושימוש בסמים לצורך צריכה עצמית ובין ביצוע פעולות שונות שלא לצורך צריכה עצמית. החוק מתייחס גם לכמות הסמים בה החזיק המואשם. המצבים השונים משפיעים על חומרת העונש שמוטל על הנאשם. 

במידה שהנאשם השתמש בסמים בעצמו, הוא עשוי לקבל עונש של עד 3 שנות מאסר. במידה שהמואשם סחר בסמים או החזיק בכמות סם גדולה מהכמות שצוינה בחוק, גם אם המטרה הייתה להשתמש בסמים בעצמו, הוא עשוי לקבל עד 20 שנות מאסר. יחד עם זאת, במידה שהנאשם יקבל ייצוג משפטי מעורך דין שמתמחה בתחום, הוא יכול להצליח להיכנס תחת ההגדרה של צריכה עצמית. יודגש כי גם אם נמצאה אצל המואשם כמות מעטה ביותר של סמים – אפילו פירור של סם, הוא ביצע עבירה לפי החוק. 

כמויות הסמים לצריכה עצמית קבועות בחוק, כך שלכל סוג של סם יש כמות מסוימת שמוגדרת כשימוש והחזקה לצריכה עצמית. במידה שהנאשם נתפס עם 15 גרם של חשיש או עם 15 גרם של גראס, תחשב הכמות כסם שיועד למטרת צריכה עצמית. במידה שהנאשם נתפס עם 2 גרם של אופיום או 0.3 גרם של קוקאין, תחשב כמות הסם לצורך צריכה עצמית (כמויות הסם שצוינו הן לכל היותר).

מה לעשות אם נתפסים עם סמים?

במידה שאדם ללא עבר פלילי מואשם בביצוע עבירה בגין שימוש והחזקה בסמים לצורך שימוש עצמי, חשוב שהוא יפנה אל עורך דין פלילי שמתמחה בתחום עבירות סמים. עורך דין פלילי שמתמחה בתחום ינחה את הנאשם בנוגע לאופן הפעולה הנכון עבורו ויסביר לו מהי ההשלכה של כל דרך בה יבחר לפעול. נוסף על כך, יסביר עורך הדין לנאשם כיצד להתנהל במהלך החקירה – אילו דברים לומר ואילו דברים לא לומר לחוקרים שעשויים להשתמש בשיטות שונות כדי לדלות מידע שיכול להפליל את הנאשם בהמשך. 

חשוב לציין שברוב המקרים בהם נמצא כי המטרה של המואשם היא להשתמש בסמים בעצמו, כאשר הסמים נמצאים תחת ההגדרה של סמים קלים, עשוי התיק להסגר במהירות. פניה מהירה אל עורך דין שמתמחה בתחום עשויה להשפיע על כל המשך התהליך וחשוב שהנאשם יידע שזוהי זכותו לפנות אל עורך הדין ולקבל ממנו ייעוץ כבר בטרם התחלת החקירה. 

על המדיניות החדשה בנוגע לשימוש עצמי בסם הקנאביס במקרה של בוגרים

ישנה מדיניות חדשה בנוגע לשימוש בקנאביס. מדיניות זו קובעת כי אדם בוגר שנתפס משתמש בסם יקבל קנס מנהלי וכי הוא יופלל רק כמוצא אחרון. במילים אחרות: במידה שהמשתמש נתפס עם 15 גרם של קנאביס לכל היותר, יוטל עליו לשלם קנס. במקרה אחר, יעבור הטיפול למסלול של סגירת התיק במסגרת הסדר מותנה. 

במידה שהמשתמש ייתפס עם הסם פעם נוספת, יהיה עליו לשלם קנס כפול. אם נתפס המשתמש עם הסם פעם שלישית, הוא יעבור למסלול של הסדר מותנה ותיקו ייסגר ללא כתב אישום, מצב זה יתקיים רק אם המשתמש יודה בכך שהוא החזיק בסם בפעם השלישית וימצא תחת פיקוח שירות המבחן. אפשרות נוספת היא שהנאשם יבטיח שהוא לא יבצע את העבירה בעתיד. בנוסף לכך, עשוי בית המשפט לשלול את רישיון הנשק או את רישיון הנהיגה של הנאשם. 

במידה שהנאשם נתפס עם הסם בפעם הרביעית או יותר מכך, ייפתח לו תיק פלילי ובנוסף לכך, ייתכן שיוגש נגדו כתב אישום והוא יועמד לדין פלילי. כמו כן, יכולה המשטרה לערוך לנאשם בדיקת רוק במטרה לגלות האם הוא נהג תחת השפעה של סמים.

במידה שהואשמתם בביצוע עבירת סמים, אתם מוזמנים לפנות אל משרדנו – משרד שוש חיון ושות' ולקבל ייעוץ וייצוג מידי עורכי דין מקצועיים ומנוסים בתחום.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7