מה אומר החוק בנוגע לעדות של אדם הלוקה בנפשו?

מהי עדות של אדם הלוקה בנפשו?

עדות אדם הלוקה בנפשו היא עדות שניתנת על ידי אדם הסובל ממצב נפשי או ליקוי שמעלה שאלות בנוגע ליכולתו להבין את המתרחש או למסור מידע מהימן. למרות היותה קבילה, משקלה המשפטי נבחן בקפידה על ידי בית המשפט. החוק הישראלי מכיר בחשיבות העדויות הללו, אך דורש חוות דעת מקצועיות לבדיקת יכולתו של העד למסור עדות מדויקת ולהבין את ההליך המשפטי.

קבילות עדות אדם הלוקה בנפשו

בית המשפט אינו פוסל מראש עדות שנמסרה על ידי אדם עם ליקוי נפשי. עם זאת, יידרש להציג ראיות או חוות דעת מומחה שיתמכו באמינות העדות ויסבירו את נסיבות מתן העדות.

תפקיד המומחים בעדות מסוג זה

כאשר מוגשת עדות אדם הלוקה בנפשו, לעיתים קרובות ייעשה שימוש בחוות דעת פסיכיאטריות או פסיכולוגיות כדי להעריך את מצבו של העד. מומחים אלו מסייעים לבית המשפט להבין את היכולת של העד למסור עדות אמינה ולהבין את השלכותיה.

ניצול פגיעות של צעירה הלוקה בנפשה: השלכות משפטיות

פתיחת החקירה והנסיבות

גבר בשנות ה-60 לחייו, המטפל בצעירים הלוקים בנפשם, נעצר לאחר שנחשד בפגיעה מינית בצעירה המטופלת במוסד שבו הוא מועסק. החקירה החלה בעקבות תלונה שהוגשה על ידי קרוב משפחה של הצעירה לאחר שהיא סיפרה לו על המעשים. לפי החשד, הפגיעות התרחשו במספר מקרים.

האם יש הבדלים בקבילות עדותה של צעירה הלוקה בנפשה?

עדותה של צעירה הלוקה בנפשה נחשבת קבילה בבית המשפט, אך משקלה עשוי להיבחן בזהירות רבה יותר. המשטרה ובתי המשפט מתייחסים לעדות מסוג זה תוך בדיקה מעמיקה של מצבה הנפשי של העדה ושל אמינות העדות.

השפעת הפגיעות הנפשית על חומרת העבירה

העובדה שהקורבן הוא אדם הלוקה בנפשו עשויה להחמיר את הענישה במקרה של הרשעה. ניצול פגיעות של אדם במצב זה נתפס כהפרת אמון חמורה, במיוחד כאשר הפוגע הוא מטפל בעל אחריות מקצועית כלפיו.

תפקיד המטפל והשפעת מעמדו

כאשר המטפל ניצל את מעמדו כדי לפגוע במטופלת, מתווספת לעבירה חומרה נוספת. החוק רואה בכך לא רק פגיעה מינית אלא גם הפרת אמון וניצול לרעה של תפקידו, דבר שיכול להוביל לעונש כבד יותר.

חוק הליכי חקירה והעדה

כמובן שלעובדה שמדובר בצעירה הלוקה בנפשה יש משקל. עובדה זו יכולה להשפיע הן על הוראות החיקוק הטומנים בחובם ענישה גבוהה יותר, והן על נסיבות ביצוע העבירה, כפי שהתביעה תטען, לחומרא, לחובת החשוד, היה ויורשע.

בנוגע לעדות הצעירה, היות ומדובר בצעירה, ולאו דווקא בגלל שהיא צעירה אלא לוקה בנפשה, היא עשויה לכסות תחת חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית). בהינתן שהחוק חל, החקירה תהיה מעט שונה מחקירות רגילות אם זה מבחינת ליווי או חובת תיעוד במדיה.

אך בשונה מאדם עם מוגבלות שכלית, שם החוק מחייב במרבית המקרים חקירה על ידי חוקר מיוחד (דומה לחוקר ילדים), על פי החוק, אין חובה לחקור אדם עם מוגבלות נפשית על ידי חוקר מיוחד.

אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לעדות של אדם הלוקה בנפשו, פנו ל-עו"ד שוש חיון לקבלת ליווי מקצועי ומותאם."

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7