עתירות אסיר

לכל אסיר המרצה עונש מאסר יש חובות שהוא צריך למלא, אך יש לו גם זכויות שצריכות להישמר על ידי רשויות המדינה. לכל אסיר מוקנית הזכות להגיש עתירה לבית המשפט, אם סבר כי זכויותיו כאסיר הופרו, במהלך שהותו בכלא.

סוגי עתירות אסיר וזכויות אסירים

עתירות אסיר יכולות להיות מוגשות בנושאים שונים, הקשורים לחיי האסיר בכלא: תנאי המאסר, יציאת האסיר לחופשה, אי מתן טיפול רפואי או נפשי, קיום התייחדות עם בן או בת הזוג וכדומה.

בית המשפט המקבל את העתירה, צריך לבחון את סבירות ההחלטה ואם שוכנע כי אכן נעשה עוול לאסיר, יהפוך את ההחלטה כדי לשמור על זכויותיו.

חלק גדול מן העתירות מוגשות כנגד שירות בתי הסוהר (שב”ס) על סירוב לאפשר יציאה לחופשה. במקרים כאלה, בית המשפט יבחן את השיקולים של שב”ס בעניין זה ויחליט אם בקשת האסיר לצאת לחופשה נדחתה בצדק או לא.

חשוב לדעת כי הגשת עתירת אסיר מותנית בתשלום אגרה, אך עם הגשת העתירה ניתן להגיש בקשה לפטור מתשלום האגרה.

עתירות בנושא תנאי מאסר

אסירים זכאים לתנאי מאסר ראויים, הכוללים תברואה הולמת, מקום מחיה ראוי, אוכל ראוי, גישה לתעסוקה, חינוך ועוד. בעתירות הקשורות לתנאי מאסר, בית המשפט בוחן אם תנאי החיים בכלא פוגעים בזכויות האסיר או מזיקים לבריאותו הנפשית והפיזית. עו"ד חיון מלווה את לקוחותיה בהגשת עתירות לשיפור התנאים, במטרה לספק לאסירים חיים בכבוד.

עתירות בנושא חופשות ומפגשים עם בני משפחה

לאסירים ישנה הזכות ליציאה לחופשה או למפגש עם בני משפחתם במקרים מסוימים, בכפוף לשיקול דעתו של שירות בתי הסוהר (שב"ס). עתירות בנושא יציאה לחופשה מוגשות כאשר שב"ס מסרב לבקשה באופן הנתפס כלא מוצדק או בלתי סביר. במקרים כאלה, בית המשפט יבחן את השיקולים של שב”ס והאם ההחלטה מוצדקת. עו"ד חיון מייצגת אסירים שמעוניינים להגיש עתירה במקרים בהם נשללת מהם היציאה לחופשה, ומתמקדת בהצגת הנימוקים המשפטיים באופן המשכנע ביותר.

עתירות בנושא זכויות רפואיות

אחד הנושאים המרכזיים בעתירות אסיר הוא זכויות רפואיות. במקרים רבים, אסירים נתקלים בקשיים בקבלת טיפול רפואי הולם, או בהשגת גישה לשירותי בריאות חיוניים. עו"ד חיון מייצגת אסירים במקרים אלה, במטרה לאפשר להם לקבל טיפול רפואי מקצועי, תרופות נדרשות וטיפולים נפשיים. עתירות מסוג זה כוללות בדיקת עמידה בסטנדרטים רפואיים בכלא ובחינת תנאי ההשגחה הרפואית.

מי יכול להגיש עתירת אסיר ומהם התנאים המקדימים לעתירה זו?

  • כל אסיר או עציר המעוניין להגיש עתירת אסיר יכול לעשות זאת בנוגע לתנאי מאסרו או מעצרו.
  • בני משפחתו של האסיר רשאים להגישגם הם עתירה בשמו למזכירות בית המשפט.
  • לפני הגשת העתירה יש להגיש בקשה מנומקת לרשות שקיבלה את ההחלטה שהאסיר מבקש לעתור נגדה, ולהמתין זמן סביר לקבלת התגובה.
  • זכותה של הרשות שקיבלה את ההחלטה לא לקבל את בקשתו של האסיר ולא לשנות את עמדתה בגין ההחלטה שהתקבלה.

מעוניינים להגיש עתירה עבור אסיר?

פנו אלינו בהקדם ואנו נסייע לכם!
טלפון: 077-9966005

מומלץ לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בהגשת עתירות אסירים טרם הגשת העתירה, שכן עתירת אסיר המוגשת באמצעות עו”ד פלילי, סיכוייה להתקבל גדולים יותר.

צוות המשרד של עו”ד בני נהרי מספק שירותי חוץ לתיקי שחרור מוקדם. בנוסף, הצוות מייצג אסירים בעתירות ומשלב את מומחיותו והידע המשפטי הרחב, לטובת ניסוח בקשה מנומקת. הבקשה תכלול את כל הטיעונים הרלוונטיים, המצדיקים את קבלת הבקשה תוך שמירה על זכויות האסיר מכוח החוק.

דוגמא לעתירה שהתקבלה לאחרונה: בהחלטה תקדימית שניתנה בשנה האחרונה (עת”א 22549-07-16) אוחיון נ’ שב”ס, בית המשפט הורה על שחרור נאשם שנשפט ל-10 שנות מאסר, בשל מחלתו בסרטן.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7