תופעת הסחר בנשים קיימת עוד משחר ההיסטוריה, אך בעת המודרנית תופעה זו באה לידי ביטוי בניצול מצוקתו הכלכלית של אדם. במהלך שנות ה-2000 נחקק לראשונה תיקון לחוק העונשין, האוסר סחר בנשים למטרות זנות.
ברמה החברתית מדובר בפשעים חמורים מאוד, ולכן גם המחוקק מתייחס לפשעים אלה בחומרה רבה במטרה למגר את תופעת הסחר בנשים מהחברה.
בדרך כלל, הקורבנות של עבירות אלה הן נשים הנמצאות בשנות ה-20 הסובלות ממצב כלכלי רעוע – חלקן אף לא מודע למטרת הגעתן לישראל. אלה שידעו כי מדובר בזנות, לעתים נתקלות בתנאי חיים קשים במיוחד בישראל, הכוללים אלימות, כפייה והיעדר רווח כספי.
מהו סחר בנשים?
סחר בנשים מוגדר כביצוע של גיוס, מתן מחסה או קבלה של נשים לצורך ניצולן תוך שימוש בכפייה, אלימות וכוח. עד תחילת שנות ה-2000 התעלמה מדינת ישראל כמעט לחלוטין מתופעת הסחר למטרות זנות, ובמאי באותה שנה הוכנס תיקון לחוק העונשין, במסגרתו נאסר באופן מפורש לסחור בבני אדם למטרות של זנות או ניצול מיני. החברה מתייחסת לעבירות אלה בחומרה רבה, שכן ברוב המקרים מדובר בניצול משפיל של מצוקתן הכלכלית של נשים ובשלילת חירותן, תוך שימוש באלימות ובכפייה.
תופעת ה"סחר" כוללת בתוכה גם את סעיפי חוק העונשין: 377א(א) (סחר בבני אדם), 375א (החזקה בתנאי עבדות לצורך מתן שירותי מין), 376ב (גרימה לעזיבת המדינה לשם זנות או עבדות), וסעיף 374א (חטיפה לשם מטרות סחר בבני אדם).
מה העונש הצפוי לעוסקים בסחר בנשים?
העונש בגין עבירת סחר בנשים בגירות עומד על 16 שנות מאסר, ואילו בגין עבירות סחר שבוצעו בקטינות עומדים על עד 20 שנות מאסר. גם המחוקק במקרה זה מתייחס לעבירות אלה בחומרה רבה, וקבע כי מורשעים בסחר בנשים מחויבים לרצות מינימום רבע מהעונש המקסימלי ואינם זכאים לחנינה בשום צורה.
עד לפני מספר שנים הייתה מדינת ישראל יעד נוח לביצוע סחר בנשים, ובשנת 2000 היו בישראל כ-3,000 קורבנות סחר למטרות זנות. עם השנים ירד מספר זה באופן משמעותי בזכות גורמי האכיפה ורשויות המשפט בישראל, שפועלים כדי למגר את התופעה מהחברה הישראלית.
תפקידו של עורך דין פלילי בעבירות סחר בנשים
בשל החומרה הרבה של עבירות אלה, חשיבותו של עורך דין מנוסה היא משמעותית מאוד. עו"ד פלילי העוסק בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות סחר בנשים, מעניק ליווי וייעוץ משפטי מקצועי עד לסיומו של ההליך המשפטי, תוך מאמצים רבים לקבלת התוצאה הרצויה ביותר עבור הנאשם בהתאם לנסיבות המקרה.