מתי מתרחשת האזנה בסתר?

האזנה בסתר מתרחשת כאשר אדם מעוניין בהוכחת מקרה מסוים, בחשיפת מידע אקוטי שיעזור לו לקדם הליכים מסוימים בתחום החקירות הפרטיות, נושאים עסקיים שונים, חקירות משטרתיות או ביטחוניות.

חוק האזנת סתר

החוק שחוקק ב-1979 מגדיר האזנה ללא הסכמה כשלפחות אחד מהמשתתפים בשיחה המוקלטת לא אישר זאת, אם נעשתה פעולת הקלטה באמצעות מכשיר הקלטה כלשהו ללא ידיעתו זו נחשבת כהאזנת סתר. גם אם אדם מקשיב לשיחה מסוימת שהוא אינו לוקח בה חלק פעיל, גם זו נחשבת כהאזנת סתר אם הקליט ואם לא הקליט אותה.

כל האזנת סתר מסוג זה נחשבת כעבירה פלילית שדינה עד חמש שנות מאסר וחמור מכך, גם השימוש במידע שהושג, וגילויים על כך ללא סמכות כדין גם היא עבירה פלילית. חוקרים פרטיים המבצעים האזנות סתר של גורמים שונים במסגרת חקירתם, עוברים על החוק ורישיונם עלול להישלל עקב כך.

הגורמים היחידים שיש להם אישור לבצע האזנות סתר הם כוחות הביטחון, המשטרה וגורמים נוספים האחראים על ביטחון המדינה, לאחר שקיבלו לכך במקרים רבים, צו ספציפי מבית המשפט המאשר להם לבצע את הפעולות הללו.

האזנות סתר המתקיימות למרות האיסור

קיימים מקרים שבהם מתבצעות הקלטות למרות האיסור על משתתף בשיחה להקליט אותה. זה קורה בין בני זוג הנמצאים בסכסוך או בהליכי גירושין כשמטרתו של אחד הצדדים היא להוכיח באמצעות ההקלטה, מעשים מסוימים כמו בגידה ודפוסי חשיבה הקשורים לעניינם.

על פי כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין חל איסור על הקלטת שיחות עם לקוחות או עם עורך דין נוסף במקומות שונים או בבית המשפט, ללא ידיעתם של המשתתפים.

גם עובד מדינה המקליט את המנהל שלו או עובד היא התנהגות לא ראויה והיא מסווגת כעבירת משמעת במסגרת שירות המדינה.

במקרים שבהם מתבצעת חקירה על ידי נחקר, חל איסור על הקלטת החקירה על ידי הנחקר על פי ההנחיות של פרקליטת המדינה. כל הקלטה כזו היוצאת מחדר החקירות עלולה להגיע לגורמים שונים ולשבש את הליך החקירה בפרשה. אך קיימת אפשרות להקליט באופן גלוי את השיחה מתחילתה ועד סופה ללא אפשרות לעצור אותה בפרקי זמן מסוימים על פי נוחות הנחקר. ההקלטה תישאר כתיעוד של מהלך החקירה ותוכנה לא יופץ.

האיסור על ביצוע האזנות סתר מתבסס על חוק היסוד – כבוד האדם וחירותו שעל פיו.

על פי חלק מסעיפיו, כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו ואין פוגעים בסוד שיחו של אדם בכתביו או ברשומותיו.

האזנות סתר שהן חוקיות

האזנת סתר היא תקינה וחוקית בתנאי שאחד ממשתפי הפגישה אישר כי הוא מודע להקלטה ומאשר את קיומה. כדי שאפשר יהיה להשתמש בעתיד בחומר המוקלט יש לבצע זאת באמצעות מכשיר העומד בתקן הישראלי ובאישור של משרד התקשורת בישראל.

שיחות מוקלטות שמטרתן שיפור השירות בעסק הן אפשריות כשמדובר בשיחות המיועדות למטרות עסקיות בלבד, להגנה על העסק כדי ליצור הוכחות כלשהן על התנהלות ולצורך למידה על ההתנהלות לצורך הפקת לקחים ושיפור השירות ללקוחות.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7