מה ההליך המותר בחוק עבור חקירת קטינים

מה ההליך המותר בחוק עבור חקירת קטיניםעל קטינים הנעצרים על ידי המשטרה בגין עבירות שונות חלים חוקים ייחודיים וזכויות מיוחדות לאור גילם הצעיר.

על פי פרק ג' לחוק הנוער נקבעו הוראות בעניין זה כדלהלן:

זכותו של הקטין להיחקר בנוכחות אחד מהוריו או לחילופין אדם בוגר אחר המוכר היטב לקטין, אם הוריו לא אותרו.
אם הקטין חי במעון, נושא חקירתו יועבר גם למנהל המעון בנוסף למידע שהועבר להוריו.
הקצין הממונה מחויב להודיע לקטין כי הוא יילקח לתחנת המשטרה ובנוסף לכך עליו ליידע באופן מידי גם את הורי הקטין על כך, בין אם הוחלט לעצרו ובין אם לא. אם הקטין לא נעצר והוא מבקש שלא להודיע להוריו עקב סיבה סבירה, בקשתו תתקבל. אם הוא נעצר ומבקש בקשה זהה הנושא ייבדק בכובד ראש והמשטרה תיענה לכך בחיוב רק אם ההודעה תועבר לאדם בוגר אחר במקום להוריו.
במהלך שהייתו של הקטין במעצר או בחקירה, תמשיך המשטרה לנסות לאתר את הוריו או לחילופין קרוב אחר שיקבל את ההודעה.
אם לא הצליחו לאתר את הורי הקטין או קרוב אחר, יתבצע תיעוד בכתב של המקרה ותירשם תגובתו או התנגדותו של הקטין לנושא זה. גם החלטתו של הקצין האחראי ונימוקי יתועדו בתיעוד חזותי, בכתב או קולי.
טרם החקירה יכול הקטין להתייעץ עם אחד מהוריו או עם קרוב אחר ובמהלך החקירה זכותו לדרוש כי אחד מהם יהיה נוכח אתו לאורך כל החקירה, אלא אם אינו מעוניין בכך עקב סיבה מנומקת או אם היה נתון במעצר. כל זאת כדי שלא לפגוע בטובת החקירה או בטובתו של הקטין, לגילוי נושא הקשור לצנעת חייו, לפגיעה בשלומו של הקטין או של אדם אחר או אם קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה אם מדובר בעבירות ביטחון, מניעת גילוי ראיות, סיכול של מניעת עבירות נוספות או מניעת שחרור ממעצר.
לפני תחילת החקירה, יידע החוקר את הקטין כי זכותו להיוועץ ביחידות עם עורך דין פלילי ועל זכותו לנוכחות הורה או קרוב אחר במהלך החקירה.
עורך הדין יקבל הודעה על כך שהקטין נעצר אך למרות זאת אין מניעה מלבצע את החקירה גם בלעדיו.
קטין יחקר רק בשעות היום או לכל המאוחר עד השעה 22.00 אם הוא עבר את גיל 14. אם עדיין לא מלאו לו 14 , ייחקר לכל המאוחר עד השעה 20.00 בערב.

מה עושים אם קטין נעצר על ידי המשטרה?

אדם הנקלע לסיטואציה כזו, חשוב שידע את החוק בעניין זה. אחד הדברים הבסיסיים הוא לדאוג שהקטין לא יחקר ללא נוכחות בוגר, אחד ההורים או קרוב אחר.
קיימת סבירות גבוהה שבעת החקירה הקטין יהיה מבולבל, לא יבין את השאלות המתוחכמות ולכן יפליל את עצמו או יודה באשמה גם אם הוא לא ביצע אותה בפועל וכך ישלם על אי הבנה זו לאורך שנים רבות. כשמבוגר נמצא במהלך החקירה בחדר עם הקטין הוא מעניק לו בטחון עצמי וכך הקטין עונה תשובות ענייניות.
עורך דין פלילי שישוחח עם הקטין טרם החקירה, יעביר לו הנחיות מדויקות איך לפעול ומה לומר. יחד הם בונים את הטקטיקה שעל פיה יפעלו והיא זו שתוביל אותם לזיכוי מהמקרה.
החוק נבנה במיוחד כדי להגן על הצעירים שאינם מבינים בדיוק את המקרה, אינם יודעים איך להתמודד והם בעיקר מפחדים.

עורך דין פלילי המתמקצע בתחום הפשיעה של קטינים יתן לקטין ולמשפחתו את הייעוץ וההכוונה הנכונה בשעות אקוטיות אלו. עורך הדין יבין את פרטי המקרה וכך יוכל להגן על הקטין ולעשות כל שניתן כדי שלא יואשם כלל בעבירה פלילית כלשהי.
בסיטואציה קריטית כמו העברת חשוד למשטרה, חייבים לשכור באופן מידי עורך דין פליליסט מנוסה מאד שייחלץ את הקטין מהצרה שאליה נקלע. אם על פי המידע שהצטבר בידי המשטרה הוכח ללא עוררין כי הוא ביצע עבירה, ינסה עורך הדין להפחית את כובד הראיות, לדבוק לאורך כל הדרך בגרסה שאותה אמר החשוד בחקירה הראשונה וזאת כדי לקבל עונש קל ככל האפשר.

אולי יעניין אותך לעיין גם ב:

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7