קנאביס לשימוש עצמי – החוק במדינת ישראל אוסר על החזקה, ייצור, שימוש, סחר או הפקה של כל סם מסוכן המצוי ומוגדר בפקודת הסמים המסוכנים.
על פי פקודת הסמים המסוכנים קיימת הבחנה בין סמים "קלים" לסמים "קשים", כאשר ברשימת הסמים הקלים ניתן למצוא את סם הקנאביס והחשיש וברשימת הסמים הקשים כלולים סמים מסוג קוקאין והרואין.
סמים הם חומר פסיכואקטיבי הפוגע בתודעה והחשיבה הרציונלית של האדם, כך שבשימוש ממושך עלול להיגרם נזק של ממש לגופו ונפשו של המשתמש. בין תכונותיהם הקשים של השימוש בסמים הוא ההתמכרות לסוג סם מסוים, כך שניתן לראות כיצד אנשים רבים נופלים אחר ההתמכרות לסמים וחייהם סוטים מהמסלול הישר.
הסכנה שבהתמכרות
ניתן לומר כי כל הסמים מסוכנים מכיוון שהם משפיעים לרעה על אופן מחשבתו הרציונלית של האדם, כך שגם שימוש שכביכול נראה מועט יכול להידרדר למצב של התמכרות שכבר אין עליה שליטה. לרוב השימוש והצריכה של הסמים הקשים מתחיל כמעט תמיד עם סמים קלים, כך שלאחר צריכה גדולה ומופרזת של סם כזה הגוף דורש סמים חזקים וקשים יותר – ואז המצב הופך להיות בלתי הפוך, והנפילה להתמכרות לסמים כבר חזקה מכל אדם.
האם סם הקנאביס ממכר
רבות דובר על סם הקנאביס בשנים האחרונות. הרבה מאוד מחקרים הוכיחו כי לקנאביס יש סגולות רפואיות יעילות, שלא ניתן למצוא בשום תרופה כימית אחרת. הקנאביס גם הוכיח את יעילותו כלפי אנשים החווים בעיות נפשיות קלות וקשות, כך שבמקום לצרוך תרופות וחומרים כימיים רבים הגורמים להם להיות אפתיים לסביבה – צריכה של סם הקנאביס מועילה להם הרבה יותר, כך שהם יכולים לתפקד באופן כמעט רגיל.
ניתן לראות כי יותר ויותר מטופלים מבחינה רפואית ונפשית נעזרים בסם הקנאביס, כך שסם זה הפך להיות מעט יותר משוחרר ומובן מבחינת חוק במדינת ישראל. כמו כל סוג של סם, עניין ההתמכרות נובע מכמות השימוש והצריכה. לכן מטופלים הנעזרים בסם זה צורכים אותו על פי מרשם רפואי תקף בלבד.
האם מותר להשתמש בקנאביס בישראל
על פי חוק, כל שימוש של סם המופיע בפקודת הסמים המסוכנים אסור לשימוש במדינת ישראל. חוץ מאותם מטופלים המקבלים את הקנאביס לצריכה אישית מטעמים רפואיים על פי מרשם חוקי, אף אזרח במדינה לא רשאי לצרוך או להחזיק ברשותו קנאביס.
בשנת 2017 חלה מדיניות אי ההפללה בנוגע לסם הקנאביס, כך שהחוק במדינת ישראל מקל על תפיסת אזרחים המחזיקים ברשותם קנאביס לצריכה עצמית. כיום פקודת הסמים המסוכנים מבחינה בין החזקת קנאביס לצריכה עצמית, ובין החזקה שאינה לצריכה עצמית. החזקה שאינה לצריכה עצמית דינה מאסר של עד 20 שנה, ואילו החזקה לצריכה עצמית נחשבת קלה יותר ולכן דינה מאסר של עד 3 שנים.
נתפסתם עם קנאביס לשימוש עצמי? כיצד כדאי לפעול
כאמור, מדיניות אי ההפללה נועדה להקל מעט על מחזיקי הקנאביס שאינו למטרות רפואיות. המדיניות המקלה קובעת כי כאשר אזרח נתפס לראשונה עם קנאביס לשימוש וצריכה עצמית, יוטלו עליו קנסות מנהליים מקלים ולא יחולו עליו הליכים פליליים קשים. מדיניות זו תקפה לאזרח שנתפס כאשר ברשותו לא יותר מ-15 גרם של קנאביס.
למרות מדיניות אי ההפללה שנכנסה לתוקפה, אזרחים רבים יכולים להימצא במעצר או תחילת הליכים פליליים למרות שהחזיקו ברשותם כמות קטנה של קנאביס המיועד לשימוש עצמי בלבד.
כך לדוגמה אדם אשר ביצע עבירה נלווית להחזקת סם הקנביס לשימוש עצמי, או אדם אשר נתפס פעמים רבות מחזיק קנביס לשימוש עצמי, או האפשרות שהחזיק הסם שלא לשימושו העצמי.
במקרים אלו מומלץ לא להקל ראש ולנסות להתמודד עם המצב לבד בהסתמך על המדיניות החדשה, אלא לפנות לייעוץ מקצועי של עורך דין לעבירות סמים פלילי לצורך ליווי וייצוג ראוי ומניעת הגשת כתב אישום.
אולי יעניין אותך גם הנושאים הבאים: