אלימות כלפי נשים בתוך המשפחה

להמון נשים קשה להודות בפני הסביבה כי הן חוות אלימות מצד בן זוגן. מעבר לכך שקשה להן להביע את הקושי שלהן בפני הסביבה, בין היתר בעקבות מבוכה ובושה גדולה, הרי שהן גם מוצאות קושי להודות בפני עצמן: בעלי מרביץ לי.

המשפחה אמורה להיות התא העוטף והתומך, ובמרבית המשפחות היא אכן קרקע יציבה המעניקה ביטחון. עם זאת, לא ניתן להתעלם מחדשות וידיעות על אלימות במשפחה. בעוד ישנם מקרים של נשים מוכות, לאחרונה עלתה בישראל מחאה שקראה לעצור את מקרי הרצח כנגד נשים מצד בני הזוג שלהן. למרות שניתן לייחס את התופעה דווקא לשכבות מוחלשות, אלימות בתוך המשפחה – כזו המופנית כלפי נשים, היא תופעה נפוצה בכל השכבות השונות.

האלימות כלפי הנשים יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה אופנים:

  • אלימות מילולית הכוללת השפלות, קללות וביזוי האישה
  • אלימות מינית – הטרדות ומעשי אונס
  • אלימות כלכלית – איומים וסנקציות כספיות
  • וגם אלימות פיזית – באה לידי ביטוי במכות (שטחיות וחמורות גם יחד)

אלימות בין בני זוג – איך ניתן להבחין בה?

להמון נשים קשה להגיע למצב בו הן מתוודות בפני עצמן ואומרות: בעלי מרביץ לי. על מנת לשמור על שלום הבית, בעיקר בבתים בהם ישנם ילדים, הנשים מעלימות עין מהמכה הראשונה והשנייה, וכך בהדרגה אישה הופכת להיות אישה מוכה. חשוב לציין כי למרות שבמרבית המקרים האלימות מופנית כלפי הנשים, לא ניתן לשלול מקרים בהם האישה היא הצד הפוגע והבעל הוא הקורבן.

אלימות נחשבת לעבירה פלילית חמורה מאד, כאשר היא הופכת חמורה עוד יותר בעת שהיא מתבצעת בתוך התא המשפחתי. באלימות הפיזית אין אפקט של פגיעה גופנית בלבד, אלא שישנו גם מימד של השפלה וביזוי הגורר נזקים המשפיעים בטווח הקצר והארוך.

אלימות כלפי נשים בתוך המשפחה

אישה מוכה: איך ניתן לזהות את התופעה?

אין אישה שהייתה שמחה לתיאור "אישה מוכה", וגם אין אישה שדמיינה לעצמה שהיא תספוג אלימות מהאדם הקרוב אליה ביותר – בן הזוג שלה. חשוב לציין פעם נוספת: אלימות בין בני הזוג היא תופעה שכיחה ומוכרת שאינה רלוונטית לשכבות מסוימות, לבני זוג בגילאים מסוימים או לאזורים שונים בארץ. ניתן ללמוד מתקדימים על מקרים קשים של אלימות כלפי האישה גם בשכבות סוציו- אקונומיות גבוהות מאד.

האישה יכולה להיות עצמאית, קרייריסטית וזוהרת כלפי חוץ, אך בביתה היא חווה את אותה האלימות מצד בן זוגה. לרוב, האישה המוכה תיקח על עצמה את האחריות לאלימות, ותחוש כי בעלה מכה אותה מאחר והיא ראויה לכך, כי היא לא ריצתה אותו וכן הלאה. מתפתחות בהדרגה רגשות אשם ותחושה כי האישה היא זו המביאה את בעלה להתנהג אליה באופן שכזה. אלימות בין בני זוג אינה טבעית בשום שלב, וניתן לעצור אותה!

ישנם סממנים ברורים לפיהם ניתן לבחון האם מדובר באמת באישה מוכה:

  • פחד וחשש תמידי להכעיס את בן הזוג
  • חשש ממצבי רוח עולים ויורדים של בן הזוג
  • תחושה כי האלימות היא בגלל האישה (ולא בגלל בן הזוג)
  • הגנה תמידית וריצוי בן הזוג – גם במקרים של אלימות
  • קבלת האלימות כאקט הגיוני ולגיטימי
  • קבלת האלימות כי זה "מה שמגיע לי"
רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7