חקירה פלילית היא סיטואציה מלחיצה ביותר, החוקרים יכולים להגיע אל ביתו של החשוד ללא הודעה מוקדמת ולדרוש ממנו ללכת איתם כדי לעבור חקירה פלילית. במקרים אחרים החוקרים מזמנים את החשוד לחקירה באמצעות שליחת מכתב או בטלפון. בשלב זה החשוד מבולבל, חרד ונסער מאוד, דבר שהחוקרים עלולים לנצל, כל דבר שהחשוד יאמר עלול לפגוע בו בהמשך.
מהי חקירה פלילית?
חקירה פלילית היא שלב מכריע בהליך המשפטי, שבו נאספות ראיות ונבדקות נסיבות המקרה כדי לקבוע אם יש מקום להגיש כתב אישום. חקירה זו מתבצעת על ידי רשויות אכיפת החוק, כמו המשטרה, וכוללת פעולות כגון חקירת עדים, איסוף ראיות פיזיות וחקירת חשודים. מטרת החקירה היא לחשוף את האמת ולהבטיח שאדם שהעבירה מיוחסת לו יקבל משפט הוגן.
שלבי החקירה הפלילית
החקירה מתחילה באיסוף מידע וראיות ראשוניות, עוברת לראיונות עדים וחשודים, ולעיתים כוללת חיפוש ותפיסת חפצים. כל שלב מכוון לבסס תמונה מלאה של המקרה.
זכויות החשוד בחקירה פלילית
במהלך החקירה, לחשוד עומדות זכויות בסיסיות, כגון הזכות לשמור על שתיקה, הזכות להיוועץ עם עורך דין, והזכות לקבל יחס הולם מצד גורמי האכיפה. הבנת זכויות אלו יכולה להשפיע משמעותית על תוצאות החקירה.
זומנתם לחקירה פלילית? עצות חשובות להתנהלות נכונה
במידה שזומנתם לחקירה פלילית, חשוב שתדעו כיצד להתנהל. העצות הבאות יוכלו לסייע לכם להבין כיצד לנהוג בצורה נכונה שתמזער את הסיכונים:
1. פנו אל עורך דין פלילי
הדבר הראשון שעליכם לעשות לאחר זימון לחקירה פלילית הוא ליצור קשר עם עורך דין שמתמחה בדין הפלילי. חלק מהחשודים שנקראים לחקירה חוששים שאם הם יפנו אל עורך דין החוקרים יניחו שהם באמת אשמים. חשיבה כזו הינה מוטעית. על ידי קבלת ייעוץ מעורך דין תוכלו לקבל הכוונה והדרכה מהירה לקראת התרגילים בהם משתמשים החוקרים ולדעת מה לומר ואילו דברים לא לומר. כך יהיה ניתן למסור גרסה טובה יותר מאשר הגרסה שתימסר ללא הידע החיוני שעורך הדין הפלילי יספק.
כמו כן, יכול עורך הדין להמליץ על שתיקה. ההחלטה האם לשתוק או לדבר קריטית ועשויה להשפיע על גורל התיק. סערת הרגשות עלולה להקשות על מסירה של גרסה מסודרת, ובמצב זה, גם אם לא ביצעתם עבירה, אתם עלולים שלא לדייק או לסתור את עצמכם, כתוצאה מכך אתם עלולים להכשיל את עצמכם. חשוב להבין שזוהי זכותכם לפנות אל עורך דין, ומעבר לכך, זוהי זכותכם לשמור על שתיקה במהלך החקירה.
2. הבינו האם אתם נחקרים או עדים
נסו להבין בשל מה זומנתם לחקירה, שכן יכול להיות שזומנתם בתור עדים ולא בתור נחקרים. שאלו את החוקרים בשל מה זומנתם. במידה שאתם החשודים, יש לכם את הזכות לפנות אל עורך דין ולקבל ייעוץ וכן לשמור על שתיקה בעת החקירה. בניגוד לכך, במידה שזומנתם בתור עדים, תהיו מחויבים לענות על כל השאלות, חוץ משאלות שהתשובות עליהן עשויות לגרום להפללתו של החשוד.
3. הכל מתועד
חשוב מאוד שתדעו שכל מילה שתגידו מוקלטת או נכתבת על ידי החוקרים ואין "שיחות שאינן משפיעות על החקירה", לרבות שיחה מחוץ לחדר החקירה, במסדרון וכו'.
4. הסכימו להיבדק בפוליגרף
במידה ששאלו אתכם האם אתם מסכימים להיבדק בפוליגרף, חשוב שתדעו שהתוצאות אינן קבילות לצורך הרשעה. יחד עם זאת, הן כן משפיעות על המשך החקירה. במקרה זה, יש לבקש מהחוקרים להתייעץ עם עורך הדין ובמידה שעורך הדין המליץ לכם להסכים, יש לעבור את הבדיקה (כמובן שהוא יכול גם להמליץ לכם לסרב לכך). יש לציין שסירוב לביצוע הבדיקה עלול לפגוע בכם, חשוב לדעת זאת, ולכן רצוי להסכים לכך.
5. קראו היטב את כל המסמכים
במידה שהחוקר הציג לכם מסמכים, הקפידו לקרוא את כולם וודאו שאתם מבינים את כל הכתוב. הסעיפים שמופיעים במסמכים יכולים להיות קשורים למגוון נושאים, כך שהחוקר יכול להתמקד בסעיף אחד משום שהוא משרת את המטרות שלו, כאשר סעיף אחר יכול לסייע לכם להתמודד עם התיאוריות שהוא מציג. כמו כן, הקפידו לבדוק את ההקשר, התאריך והאדם שחתום על המסמכים.
6. קריאת פרוטוקול
הקפידו לקרוא את הפרוטוקול וודאו שהוא תואם את דבריכם במלואם. במידה שישנן טעויות, דרשו לתקן אותן.
7. רישום הדברים שאמרתם
רשמו את כל מה שאמרתם במהלך החקירה מיד לאחר שהיא נגמרה והיפגשו עם עורך הדין כדי להתכונן להמשך.
בהליך חקירה פלילית, הרשויות אוספות ראיות ונחקרים חשודים במטרה לקבוע אם בוצעה עבירה. במהלך החקירה, חשוב להכיר את הזכויות המוגנות בחוק, כגון הזכות לשמור על שתיקה והזכות להיוועץ עם עורך דין. למידע מפורט על זכויות החשוד והשלבים בחקירה הפלילית, ניתן לעיין בחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב-1982, המסדיר את הנהלים והחובות של כל הצדדים המעורבים.
זומנתם לחקירה פלילית? צרו קשר עם משרדנו – משרד עורכי דין שוש חיון ושות' ונלווה אתכם לאורך כל התהליך.