איך נערכים לפני השימוע הפלילי?

הזכות העומדת בפני כל חשוד בעבירת פשע, היא להגיע לשימוע עוד לפני יוגש כתב האישום. מטרת השימוע היא לאפשר לכל חשוד להציג את גרסתו, מה שעלול להוביל בסופו של דבר להחלטה לסגת מהגשת כתב האישום. למרות שכל חשוד יכול להגיש את הבקשה עצמאית, ההמלצה היא לעשות זאת עם ליווי של עורך דין פלילי. ישנו חלון הזדמנויות קצר שניתן לנצל, ועל מנת שאכן יהיה ניתן לנצל את ההזדמנות על הצד הטוב ביותר – יש להבטיח כי מגישים בקשה מנומקת ומשכנעת.

בקשה לשימוע: איך מתנהל ההליך?

אדם הנמצא חשוד אינו מוצא תמיד את הפנאי הנפשי לברר אודות זימונים, שימוע וזכויות שונות העומדות לרשותו. תפקידו על עורך הדין הפלילי בין היתר, הוא לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר באשר למיוצג ולתיק הספציפי. כך, לאחר שהחשוד ועורך הדין יתבשרו כי ישנה כוונה להגיש כתב אישום, תהיה הזדמנות אחת להגיש בקשה לשימוע.

מדובר על חלון של כ-30 ימים בלבד – מהרגע בו קיבל החשוד את המכתב באשר להחלטה להגיש כתב אישום, ועד רגע הגשת הבקשה לשימוע. בבקשה זו יש לציין מדוע יש להימנע מהגשת כתב האישום, מהו עברו של החשוד, איך כתב אישום עתיד להשפיע על אורח חייו, חומרת העבירה וכן הלאה.

במקרים חריגים בלבד, ניתן להאריך את מועד הגשת הבקשה, או לחלופין לדרוש בשימוע הנערך בעל פה. יש לציין כי חשיבותו של עורך הדין בתהליך קריטית, זאת מאחר והוא יודע להציג את הטיעונים בצורה מקיפה, מדויקת, עניינית ומשכנעת.

איך נערכים לפני השימוע הפלילי?

היתרונות והחסרונות של השימוע הפלילי

מדובר על זכות נפלאה שכדאי בהחלט לממש אותה. עם זאת, חשוב להציג בפני החשוד את היתרונות והחסרונות האפשריים כתוצאה מהגשת הבקשה לשימוע הפלילי. ראשית, היתרונות:

  • שימוע יכול לגרום בסופו של דבר לסגירת התיק
  • שינוי בסעיפי האישום
  • הצעה לעסקת טיעון
  • שימור שמו הטוב של החשוד

עם זאת, גם ישנו חיסרון:

  • השימוע יכול להזיק עם הרחבת סעיפי האישום (זאת בהנחה והוחלט להגיש את כתב האישום ולהחמיר בסעיפיו השונים)

איך נערכים לפני השימוע הפלילי?

איך יכול להסתיים השימוע?

לאחר שתוגש הבקשה לשימוע, יוחלט לרוב על אחד מהצעדים הבאים. מטבע הדברים, כל תיק נבדק לגופו, כאשר נלקחים בחשבון פרמטרים כדוגמת חומרת העבירה, האם מדובר על אדם נורמטיבי, השלכות אפשריות של כתב האישום על חייו של החשוד, עד כמה חמורה העבירה וכן הלאה. לאחר השימוע, תתקבל אחת מההחלטות הבאות:

  • הגשת כתב אישום (עם יותר או פחות סעיפים)
  • סגירת תיק פלילי (חוסר אשמה, חוסר עניין לציבור, חוסר בראיות)

אז איך יש להתכונן לשימוע לפני הגשתו?

מדובר על שלב מהותי בהליך הפלילי – כזה שיכול להביא עד לכדי מצב של ביטול כתב האישום. לכן, ההמלצה היא לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם עורך הדין הפלילי. שלב השימוע מגלם בתוכו הזדמנות נפלאה למזער נזקים אפשריים ולהגיע לתוצאות אידאליות. איך כדאי להתכונן לשימוע?

  • לקבל ליווי של עורך דין פלילי מנוסה (בדגש על שימוע פלילי)
  • לארגן בצורה יסודית את החומרים הרלוונטיים
  • לנסח בצורה בהירה ועניינית את הבקשה
  • להציג פרטים אודות החשוד (כאלו שיאירו אותו באור חיובי)

 

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7