עורך דין לעתירות אסיר

ניתן למצוא במדינת ישראל כמעט 30 בתי כלא. על המתקנים אחראיים שירות בתי הסוהר ובהם כלואים אסירים שונים, ביניהם: אסירים ביטחוניים, אסירים פליליים ומבקשי מקלט. כמות האסירים הכלואים בבתי הכלא רבה ביותר – מספר האסירים הפליליים גבוה מ-12,000. 

למרות שהאסירים ביצעו עבירות שונות, הורשעו וקיבלו עונש, הם עדיין בני אדם ומכאן שזכויות היסוד חלות עליהם. כמו כן, מטרת הכליאה בבית הסוהר אינה רק להעניש את הפושעים, אלא גם לעזור להם להשתקם ולשוב לתפקוד תקין.

כיצד ניתן לשמור על זכויותיהם של האסירים?

כפי שצוין – זכויות היסוד אינן פוסחות על פושעים שיושבים בכלא וכדי להגן גם על אסירים, לרבות אסירים שביצעו פשעים קשים, נקבע מנגנון שמכונה "עתירת אסיר". כל אסיר שסבור שזכותו נפגעה יכול להגיש עתירת אסיר.

מה זה אומר – "עתירת אסיר"? מהן הסיבות להגשת העתירה?

את עתירת האסיר מפנה האסיר נגד המדינה או רשויות הכלא. העתירה יכולה להיות מוגשת בשל כל עניין שנוגע למאסרו או מעצרו. העתירה יכולה להיות מוגשת גם על ידי בן משפחה מדרגה ראשונה או בן/ בת זוג. 

את העתירה צריכים העותרים להגיש לבית המשפט המחוזי שנמצא במחוז בו ממוקם בית הכלא. האסיר יכול להגיש את העתירה בשל סיבות שונות, כמו למשל: בקשה להקדים את מועד השחרור מהמאסר, בקשה לצאת לחופשה, בקשה לקבלת טיפולים רפואיים, בקשה להפסיק את הכליאה בבידוד, בקשה להתייחד עם בת הזוג (האסירים זכאים לכך) ובקשה לביקורים (מניעת הביקורים יכולה להינתן כעונש על התנהגות לא נאותה).

כיצד מוגשת עתירת אסיר?

במידה שהאסיר, בן משפחה של האסיר מדרגה ראשונה או בן/ בת זוגו של האסיר מעוניינים להגיש עתירת אסיר, יהיה עליהם בראש ובראשונה לפנות אל הרשות שנגדה תופנה העתירה ולבקש ממנה לשנות את עמדתה. על הבקשה להיות מנומקת וברורה. לאחר מכן, יש להמתין עד שהרשות מגיבה. בהמשך ניתן להגיש את העתירה.

יש להגיש את העתירה בכתב בשישה העתקים אל המפקד של בית הסוהר, על המפקד של בית הסוהר להעביר את העתירה לבית המשפט באופן פיזי ותוך 48 שעות. כמו כן, צריכה העתירה לכלול תצהיר שנחתם על ידי האסיר ובנוסף לכך על העותר לשלם אגרה שעולה 76 שקלים (נכון לשנת 2018). האסיר יכול להגיש בקשה לפטור מתשלום האגרה לצד הגשת העתירה.

לאחר שהעתירה הוגשה תקבע מזכירות בית המשפט מועד לדיון. בית המשפט רשאי לזמן את הצדדים לצורך דיון או להורות למדינה להשיב על העתירה בכתב. במידה שבית המשפט סבור שנעשה עוול לאסיר, הוא יפסוק לטובתו במטרה לשמור על זכויותיו, מנגד יכול בית המשפט שלא לקבל את הבקשה של האסיר. 

במידה שבית המשפט לא קיבל את הבקשה, יוכל האסיר להגיש ערעור. כדי לעשות זאת על האסיר לפנות אל בית המשפט העליון ולבקש רשות ערעור. האסיר רשאי לפנות אל בית המשפט העליון תוך 30 ימים מהמועד בו הוא קיבל את התשובה. יש לציין שבמידה שהאסיר מעוניין בכך, הוא רשאי להיות נוכח בדיון בבית המשפט. 

פנייה אל עורך דין שמתמחה בעתירות אסירים

במידה שאתה אסיר ומעוניין להגיש עתירת אסיר, מומלץ עבורך לפנות אל משרדנו – משרד עורכי דין שוש חיון ושות'. באמצעות פנייה אל משרדנו שמתמחה בעבירות פליליות, לרבות עתירות אסירים וצבר ניסיון נרחב בניסוח בקשות מנומקות שמכילות את הטיעונים הנחוצים, תוכל לקדם את העתירה ולהגדיל את הסיכויים לכך שבקשתך תתקבל. צוות המשרד ישמח לעמוד לרשותך וללוות אותך לאורך כל הדרך כדי שזכויותייך יתממשו.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עו"ד שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7