כתב אישום הוא מסמך הפותח הליך פלילי, ומוגש על ידי המדינה. אם תהיתם כיצד מבטלים כתב אישום- הגעתם למקום הנכון! אז מה המשמעות של הגשת כתב אישום? וכיצד אפשר לבטלו? כל הפרטים במדריך שהכנו עבורכם!
מהו כתב אישום?
בישראל, כתב אישום מוגש על ידי תובע מסמך (פרקליט, שוטר, או עורך דין). כתב אישום מתחלק לשלושה פרקים:
- פרק העובדות- בפרק העובדות מוצגות טענות התביעה, ומבססות על ביצוע העבירה הפלילית, בהליך המשפטי התביעה תצטרך להוכיח את העובדות מעבר לספק סביר.
- פרק החקיקה- בפרק החקיקה יתוארו העבירות המיוחסות לנאשם, ואת החוקים האוסרים על ביצוען.
- פרק עדי התביעה- בפרק התביעה מצויינים שמותיהם של עדי התביעה שעתידים להעיד בבית המשפט מטעמה של המשטרה.
מה קורה לאחר שקיבלתי את כתב האישום?
כתב האישום מגיע יחד עם זימון לדיון משפטי, נוכחות הנאשם היא חובה. במידה והנאשם לא יתייצב לדיון בבית המשפט השופט עשוי להוציא נגדו צו מעצר שנקרא "צו הבאה"- משמעות הצו היא עצירת הנאשם על ידי המשטרה, עדיף להימנע מהצו הזה.
האם ניתן לבטל את כתב האישום?
ראשית, מומלץ להתייעץ עם עורך דין ביטול כתב אישום העוסק בתחום כבר בעת חקירת המשטרה, לפני הגשת כתב האישום. עורך דין עם ניסיון המכיר את התחום על בוריו יוכל למנוע הגשת כתב אישום. כמו כן, במידה וכבר הוגש נגדכם כתב אישום מומלץ לפנות לעורך דין פלילי, הדרך העיקרית לביטול כתב האישום היא משא ומתן של עורך דין עם הפרקליט או עם התובע המשטרתי שהגיש את כתב האישום. במידה ויש עילה מוצדקת, עורך הדין יגיש בקשה מלאה ומנומקת לביטול כתב האישום.
הסיבות האפשריות של התביעה לביטול כתב אישום:
- חוסר עניין לציבור- החוק קובע שגם אם יש מספיק ראיות שבגינן ניתן להעמיד אדם לדין, ניתן לבטל את כתב האישום על בסיס חוסר עניין לציבור. עורך דין מוביל יבחן את הראיות ויוכל לבדוק האם לכתב האישום יש עניין ציבורי.
- העדר שימוע- לכל נאשם יש זכות לשימוע, לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, כלומר- המשטרה צריכה לשלוח לחשוד מכתב יידוע, בו מעדכנים את החשוד בזכותו לשימוע. במידה ולא קיבלתם מכתב כזה, ולא ערכו לכם שימוע יש סבירות גבוהה לביטול כתב האישום- כמובן שכל מקרה לגופו, וזה תלוי רבות בחומרת העבירה.
- הסדר מותנה- בעבירות מסוג עוון, בניגוד לעבירות מסוג פשע קיימת אפשרות לביטול כתב האישום. יש כמה קריטריונים שתצטרכו לעמוד בהם כדי שיסגרו לכם את התיק בתהליך הסדר מותנה, למשל: היעדר עבר פלילי של חמש שנים לפחות, הודאה בעבירה ועוד.
- הגנה מן הצדק- טענת הגנה מן הצדק היא טענה המוגשת במקרים של פגישה קשה בעקרונות של צדק והגינות. כמו כן, ניתן לבסס אותה על עבירות פליליות בלבד. במידה ובית המשפט מקבל אותה, כתב האישום או חלקים ממנו עשויים להתבטל.
ביטול כתב אישום מלווה בתהליך לא פשוט, ולא ניתן להתמודד איתו לבד. אנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין מוביל שעוסק בתחום. קבעו פגישה ללא התחייבות עם עורך דין מלשכתנו, הוא יוכל לעזור לכם ולהכווין אתכם. כמו כן, לעבירות מס יכולה להיות משמעות אדירה על העתיד שלכם, גם במישור החברתי וגם במישור העסקי. במקרים מסוימים עורך הדין יוכל להגיע להסדר עם הפרקליטות ולדאוג שלא יוגש נגדכם כתב אישום, או לחלופין להפחית את חומרת ההאשמות נגדכם. משרדנו – משרד עורכי דין שוש חיון ושות' מתמחה בדין הפלילי ובמידה שתפנו אלינו מבעוד מועד, נוכל לסייע לכם לאורך כל הדרך – להדריך אתכם בנוגע לדרכי ההתנהלות האפשריות, להסביר לכם על ההשלכות ולייצג אתכם.
אתם מוזמנים לפנות אלינו באמצעות הטלפון או המייל או להשאיר את הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות ונחזור אליכם בהקדם.