מהו מעצר ימים ומהי מטרתו?

מעצר ימים הוא מעצר טרם הגשת כתב אישום

ומטרתו לחקור את החשוד בעבירה בת מעצר (עוון או פשע, אך לא עבירה של חטא). מעצר ימים יכול להתבצע עם או בלי צו שופט, אך היה ובוצע ללא צו, יש לפנות לבית המשפט תוך 24 שעות בבקשה להארכת מעצר. בית המשפט יכול להאריך את מעצרו של החשוד, לפרקי זמן שונים עד למקסימום של 30 יום סה"כ וזאת בתנאי כי מתקיימים כל התנאים למעצר ימים.

חשוב לציין כי בטרם יענה בית המשפט לבקשה להארכת מעצר, עליו לבחון האם קיימת חלופת מעצר. כמו למשל, מעצר בית, אשר תגשים את מטרת המעצר מחד, אך תפגע הרבה פחות בחופש התנועה של החשוד מאידך.

בסיומה של תקופת המעצר, יש לשחרר את החשוד, אלא אם הוגש כתב אישום בצירוף בקשה למעצר עד תום ההליכים. או לחילופין, הוגשה הצהרת תובע. זהו מסמך המוגש על ידי התובע המשטרתי/הפרקליטות, המצהיר כי יש מקום להגשת כתב אישום וכן כי מתקיימים התנאים למעצר עד תום ההליכים.

זכויות החשוד במעצר ימים

מעצר ימים הוא הליך חקירתי שבו נשללת חירותו של חשוד לצורך חקירה. במהלך מעצר ימים יש לחשוד זכויות חשובות המגנות עליו מפני פגיעות בלתי מוצדקות, ומבטיחות כי החקירה תתנהל בהתאם לחוק. בין הזכויות המרכזיות ניתן למנות את הזכות להיוועץ עם עורך דין, הזכות לשמור על שתיקה, הזכות לתנאים הולמים במעצר, והזכות לערר על החלטות המעצר בבית המשפט. הבנת הזכויות הללו היא קריטית עבור כל אדם המצוי בחקירה פלילית.

הזכות להיוועץ עם עורך דין

לכל חשוד במעצר ימים יש זכות להיוועץ בעורך דין באופן מיידי. זכות זו מאפשרת לחשוד לקבל הכוונה מקצועית ולבנות אסטרטגיה להגנתו.

הזכות לשמירה על שתיקה

חשוד במעצר ימים רשאי לשמור על שתיקה ולא למסור גרסה במהלך החקירה. זכות זו מגנה עליו מפני הפללה עצמית ועשויה להיות חלק ממדיניות ההגנה.

תנאי מעצר הולמים

החשוד זכאי לתנאים הולמים במהלך מעצרו, כולל גישה לשירותים רפואיים, מזון ותנאי מחיה בסיסיים.

הזכות לערר על ההחלטה

אם בית המשפט אישר את מעצר הימים, יש לחשוד זכות להגיש ערר לבית המשפט המחוזי, אשר יבחן מחדש את ההחלטה.

מהישגי המשרד:

צעיר שנחשד בביצוע עבירה של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו בעת שצפה עם חבריו במצעד הגאווה בת"א. הצעיר ניסה להפריד ולהזיז את חברו שנקלע לעימות עם כוחות המשטרה במקום. מיד בסיום האירוע, הובהל הצעיר לתחנת המשטרה שם נעצר. בדיון בבית המשפט, ביקשה המשטרה להאריך את מעצרו במספר ימים לצורך השלמת חקירה, אך ביהמ"ש שוכנע מנימוקי ההגנה כי לא קיימת עילה להישארותו במעצר וקבע כי יש לשחרר את הצעיר בערבות. (יוני 2012).

בתיק נוסף, צעיר נעצר בחשד לביצוע עבירה של גידול סם מסוכן מסוג מריחואנה במשקל של 4.6 ק"ג. בדיון הראשון בבקשת המשטרה להארכת מעצרו ב-6 ימים, קבע בית המשפט כי על אף שקיימות ראיות בתיק המבססות חשד סביר לפיו הצעיר ביצע את העבירה המיוחסת לו, הרי שניתן לשחרר את הצעיר עוד היום וזאת לאור טיעוני ההגנה כי מדובר בצעיר ללא עבר פלילי, שזו הסתבכותו הראשונה עם החוק, ולאור חלופת המעצר בביתו של אביו שנמצאה כחלופה ראויה בעיני בית המשפט. הצעיר שוחרר בערבות למעצר בית בביתו של אביו. (אפריל 2012).

חשוב לבדוק >> עורך דין מעצרים

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7