העונש על אונס | על פי החוק הישראלי, עבירת אונס מוגדרת כך: "החדרת איבר גוף או חפץ באופן חלקי או מלא, לאיבר המין של האישה ללא הסכמתה". מתוקף הגדרת החוק ניתן להבחין בהתייחסות המחוקק אך ורק למין הנשי. דהיינו, אונס בהגדרתו על פי החוק היבש, אינו יכול להתבצע בקרב גברים לאור העובדה שיש לקורבן איבר מין זכרי ולא נקבי.
מה נחשב לעבירת אונס?
עבירת אונס מושתתת על שני יסודות עבירה: יסוד היעדר הסכמה מצד האישה לקיום יחסי מין ויסוד בעילה. ;
- יסוד היעדר הסכמה – מדובר ביסוד שנתון לפרשנות, ומעלה שאלות רבות אודות מה באמת נחשב לחוסר ההסכמה? האם מדובר בהיעדר הסכמה מילולי או פיזי, או שמא היעדר הסכמה יכול לבוא לידי ביטוי בפאסיביות וקיפאון עקב הפחד והחרדה המשתלטים על הקורבן בעת האונס.
יסוד היעדר הסכמה אינו עניין חד משמעי וכאמור נתון לפרשנויות, קיימים מקרים חריגים לפנים משורת הדין, בהם גם אם האישה הסכימה ליחסי מין – הסכמתה לא תיחשב להסכמה מלאה מרצון, כמו למשל: במקרים בהם הקורבן לוקה בהפרעות נפשיות, במקרים של אובדן הכרה, מרמה והתחזות או גיל נמוך מ-14.
- יסוד הבעילה – מתבטא בהחדרה של איבר גוף אן חפץ כלשהו לאיבר המין הנשי. יסוד הבעילה מבדיל את עבירת האונס מעבירות מין אחרות. בהשוואה לאונס, מעשה סדום מתייחס לעבירת מין אנאלי או אוראלי.
הענישה בחוק על עבירת אונס
על פי חוק העונשין, העונש הצפוי בחוק על עבירת אונס הוא בין 16 שנה ועד 20 שנה בנסיבות מחמירות של אונס כגון: אונס קטינה שטרם מלאו לה 16 שנים, איום בנשק חם או קר, גרימת חבלה נפשית, חבלה גופנית או הריון, התעללות טרם האונס, במהלכו ולאחריו, ביצוע האינוס בנוכחות אחרים שחברו יחד לצורך ביצוע האונס.
מה תעשו אם נפלתם קורבן למעשה אונס?
אל תתמודדו עם זה לבד. עברתם טראומה פיזית ונפשית וחשוב שתקבלו ליווי צמוד ואוזן קשבת, כדי למנוע השלכות הרות גורל על חייכם ועל עתידכם. "תרבות האונס" שעלתה לאחרונה לכותרות, נוטה לזלזל בחומרת מעשי אונס. הרגלי ההחפצה והאשמת הקורבן הנובעים מ"תרבות" זו גורמים למי שעבר אונס לפחד להתלונן.
אין להקל ראש במקרים של עבירות אונס. מדובר בעניין קריטי שמחייב סיוע של עורך דין פלילי מנוסה בלבד. חשוב לבחור בעורך דין פלילי מקצועי המתמחה בעבירות מין שמכיר ויודע את החוק על בוריו, ויוודא שהפוגע ייתן את הדין ויירצה את עונשו על פי החוק.
יש שתי אפשרויות לתביעה כנגד עבירת אונס: תביעה אזרחית ותביעה פלילית. במסגרת התביעה האזרחית, אפשר לתבוע את הפוגע באופן אישי וישיר עד שבע שנים ממקרה האונס על פי חוק ההתיישנות.
התביעה האזרחית מתנהלת כתביעת נזיקין, המוגשת לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי. במסגרת התביעה, ניתן לתבוע פיצויים כספיים בעבור הנזק הפיזי והנפשי הרב שנגרם לקורבן בעקבות האונס. לחילופין ניתן לתבוע את הפוגע בתביעה פלילית, כאשר במידה שהפוגע נאשם בדין הפלילי – העונש החמור ביותר הצפוי לו הוא שלילת חירותו באמצעות מאסר.
מה תעשו אם זומנתם לחקירה לאחר שהגשתם תלונה על אונס?
הגשת תלונה במשטרה היא הצעד הראשון לפתיחת הליך חקירה.
אונס הוא אירוע קשה וטראומטי לכל הדעות, הוא מציף רגשות של כעס, פחד, תסכול, בלבול ודיכאון, ועם זאת – מסירת העדות לפרטי פרטים תסייע למשטרה בעת החקירה. לכן שיתוף פעולה מלא עם החוקרים הוא קריטי.
חשוב לדעת, כי כקורבן המתלונן, מגיעה לכם דיסקרטיות מלאה, שמירה על כבודכם ועל פרטיותכם במהלך החקירה המשטרתית. אם יש ברשותכם פרטי לבוש או פריטים אחרים שיכולים לשמש כראיות לעבירת האונס, חשוב שתעבירו אותם לידי החוקרים.
בנוסף, קחו בחשבון שיש מקרים בהם יש צורך בבדיקות גופניות בבית החולים על מנת לקבוע את אופי וחומרת התקיפה.
אנחנו כאן בשבילך: משרד עורכי הדין שוש ושות' מומחים בעבירות מין ואונס
משרד עורכי הדין שוש ושות' מתמחה בעבירות מין ובפלילים ויוכלו ללוות אותך יד ביד, באוזן קשבת, במקצועיות וברגישות הדרושה להתמודדות המורכבת אל מול הרשויות המשפטיות. צרו קשר עוד היום להתייעצות בטלפון 077-9966005, אנחנו כאן בשבילך!