מהו יחס המחוקק לנהיגה בשכרות?

נהיגה בשכרות נחשבת לאחת מהעבירות התנועה החמורות ביותר, לפי פקודת התעבורה, והיא מהווה עבירה פלילית לפי פקודת התעבורה, התשכ"א – 1961. עבירה זו מתנהלת בערכאה משפטית בבית המשפט לתעבורה, שם יושבים שופטים המתמחים בתחום התעבורה, ובנהיגה בשכרות בפרט.

נהיגה בשכרות במדינת ישראל

בישראל כל נהג שבדמו נמצא ריכוז אלכוהול מעל 0.05% נחשב כמי שנהג בזמן שכרות, ועבר עבירה פלילית. לאחר תיקונים רבים של בית המשפט בכל הנוגע לריכוז האלכוהול בדמו של הנהג, בשנת 2010 הוכנס תיקון לפקודת התעבורה המתייחסת לנהגים צעירים, נהגים חדשים, נהגי רכב ציבורי ורכב כבד, הקובע שעבירת נהיגה בשכרות תיוחס לנהג שריכוז האלכוהול בדמו הוא מעל 0.01% או 50 מיקרוגרם בנשיקה בבדיקת הינשוף.adult-1866883_640

סעיף 39א לפקודת התעבורה מייחסת עונש של שלילת רישיון לתקופת זמן של מינימום שנתיים על נהיגה בשכרות, אלא אם כן מדובר בנסיבות מיוחדות.

בשנים האחרונות מתבצע בישראל מאמץ לאומי להילחם בקטל בדרכים, וגורמי האכיפה והמשפט מתייחסים לעבירות נהיגה בשכרות בחומרה רבה. משטרת ישראל מבצעת בדיקת שכרות באמצעות בדיקת דם או באמצעות בדיקת "ינשוף". יתרה מכך, פקודת התעבורה מקנה למשטרת ישראל את הסמכות המלאה לעכב כל נהג על מנת לערוך בדיקת מינון אלכוהול. נהג שיסרב לערוך בדיקת שכרות, ייחשב כמי שנהג בשכרות ויואשם בעבירה פלילית.

יחס המחוקק לנהיגה בשכרות

כאמור, נהג הנתפס כנוהג במצב של שכרות לא מסתכן רק בקנס בסכום כספי גבוה מאוד, אלא מסתכן גם בפסילת רישיונו לתקופה של שנתיים מינימום, באם מדובר בעבירה ראשונה. במידה ומדובר בנהג שעבר עבירות קודמות, הוא צפוי לפסילת רישיונו לתקופת מינימום של ארבע שנים.

יחד עם זאת, בית המשפט רשאי להחליט כי הוא אינו מטיל קנס על הנאשם ואינו שולל את רישיונו, אלא שולח אותו למאסר. על פי פקודת התעבורה העונש על נהיגה בשכרות הוא עד שתי שנות מאסר, זאת בהתאם לעברו התעבורתי והפלילי של הנהג.

לסיכום, בגלל הרגישות והמורכבות של עבירת נהיגה בשכרות מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד פלילי, ולא רק עם עו"ד תעבורה, שכן נהיגה בשכרות היא עבירה פלילית חמורה מאוד והמחוקק מתייחס אליה בחומרה רבה. עורך דין פלילי מנוסה ומקצועי יהיה בקיא בשינויים של חוקי התעבורה ובפקודות הדין הפלילי, כדי להביא את הנאשם לרצות את העונש המינימלי. בנוסף, במקרים של עבירה ראשונה, בהתאם לנסיבות המקרה, בית המשפט יכול להימנע משלילת רישיון או מאסר בפועל, ולהסתפק בקנס כספי בלבד, ולכן מעורבות של עורך דין פלילי יכול להשפיע על החלטת בית המשפט.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

שתפו את התוכן. בחרו את הפלטפורמה שלכם!

עורך דין שוש חיון

עו"ד שוש חיון

בוגרת תואר שני במשפטים (LL.M) מאוניברסיטת בר-אילן. הייתה שותפתו למשרד של העו”ד הפלילי בני נהרי ז”ל. במהלך כ-10 שנים עבדו יחד על מאות תיקים ידועים בכל תחומי המשפט הפלילי.

התקשרו עכשיו 24/7