עשרות אלפי תלונות בגין הטרדה מינית מוגשות מדי משנה למשטרת ישראל. חלקן מוצדקות יותר, חלקן פחות. על פי הנתונים, לנשים מעל גיל 20 סיכוי של 3.1 אחוז לעבור הטרדה מינית, בעוד שאצל גברים, בגילאים 20-34, הסיכוי לעבור הטרדה מינית עומד על 1.2 אחוז.
מהי בכלל הטרדה מינית?
ראשית, ההגדרה: הטרדה מינית הינה התנהגות פיזית או מילולית בעלת אופי מיני, כלפי אדם בניגוד לרצונו ו/או שלא בהסכמתו. הטרדה מינית למעשה פוגעת בכבוד האדם ובחירותו, וכן בזכותו לשוויון הזדמנויות.
כמו כן, היא משפילה ומבזה את האדם שאליה היא מופנית. יש לציין כי הטרדה מינית לא חייבת להיות פיזית, אלא יכולה להיות גם מילולית.
החוק למניעת הטרדה מינית
ב-1998 נחקק חוג שמטרתו לאסור הטרדה מינית כדי להגן על כבודו וחירותו של אדם. על פי החוק, הטרדה מינית היא כל אחד מהמעשים הבאים:
- סחיטה באיומים: כאשר מדובר על דרישה לבצע מעשה בעל אופי מיני
- מעשים מגונים: הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם שהכריז כי אינו מעוניין בהצעות.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם ומתמקדות במיניותו, על אף שאותו אדם הבהיר כי אינו מעוניין בכך.
- התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או מיניותו, לרבות נטייתו המינית.
- ניצול יחסי מרות ותלות בין קטין ומבוגר, בין מטפל ומטופל ובין עובד ומעביד.
איך מתמודדים עם תלונה בגין הטרדה מינית?
תלונות בגין הטרדה מינית מתחלקות לשניים – תלונות אמיתיות ותלונות שווא. חלק מהתלונות מוגשות על הגדרה מינית, כמו מעשה שלא פורש נכון, או מעשה שנעשה בהיסח דעת מבלי שהמבצע היה מודע כלל לכך שהמעשה עשוי להיתפס בעיני המתלונן או המתלוננת כהטרדה מינית.
הדבר הנכון לעשות במקרים שהוגשה נגדך תלונה בגין הטרדה מינית הוא להתייעץ עם עורך דין לעבירות מין. בעזרתו ניתן יהיה לנקוט באמצעי זהירות, כמו למשל לגרום לכך שההליך ינוהל בדיסקרטיות מלאה ולא יפורסם בתקשורת.
ומה לגבי תלונות שווא?
לגבי תלונות שווא, נראה שהן נעות בין 2 ל-4 אחוזים מכלל תלונות בגין הטרדות מיניות. אם הוגשה נגדכם תלונת שווא, ראשית, יש לפנות לעורך דין פלילי. לאחר מכן ניתן להגיש באמצעותו תביעת פיצויים נזיקית בבית משפט אזרחי. ניתן יהיה לתבוע בגין הוצאות משפטיות, הפסד ימי עבודה ו/או פיטורין ובגין עוגמת נפש וכל נזק כלכלי.